Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Προβληματισμός για τη συμμετοχή ιδιωτών

Τους κινδύνους που ενέχει η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.



Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία «αναξιόχρεη», κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. «Παίζουμε με τη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε ακόμη αν η Ελλάδα καταταχθεί στην κατηγορία αυτή, αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, και στη συνέχεια το Βέλγιο και η Ιταλία.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος τις εσωτερικές αγορές, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ύψους 340 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και θα έπλητε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές ομολόγων.

Ο εξαναγκασμός των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας να συμμετάσχουν σε ένα προσεχές πακέτο βοήθειας θα μετρούσε ως αναδιάρθρωση και δεν συζητείται καν, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Αυτό το θέμα μιας αναδιάρθρωσης... δεν βρίσκεται στο τραπέζι», σημείωσε και εκτίμησε ότι «θα ανέβαλε μόνο το πρόβλημα και την επόμενη μέρα μια αναδιαρθρωμένη Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες και δεν θα είχε πια οποιαδήποτε αξιοπιστία προκειμένου να δανειστεί».

Επικαλούμενες τη γερμανική και τη γαλλική υποστήριξη σε ένα σχέδιο για την εμπλοκή ιδιωτών κατόχων ομολόγων όπως οι τράπεζες σε καθαρά εθελοντική βάση, επισήμανε: «το να επιβάλλεις μια προσπάθεια θα ήταν σαν να αναγνωρίζεις μια αναδιάρθρωση κι αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή Γερμανία και Γαλλία εμφάνισαν κοινό μέτωπο το θέμα της επίλυσης της ελληνικής κρίσης, με τη Γερμανία να «μαλακώνει τη στάση της» και με τους ηγέτες των δύο χωρών να συμφωνούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη βάση της αποκαλούμενης «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».

Την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ή το αργότερο στις 23 και 24 Ιουνίου οι ηγέτες της ευρωζώνης, αναμένεται να δεσμευθούν και επίσημα για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης με στόχο να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σχετικά με τη μορφή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας.