Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τα (Mεγάλα) Ψέματα Του '21

Με το «1821», το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ 8 επεισοδίων που προβάλλεται από τον Σκάι, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και η ομάδα του αναλαμβάνουν να ξεκαθαρίσουν μερικές από πιο σκληρές αλήθειες για την επανάσταση του 1821, ύστερα από κοπιαστική έρευνα, με τη συμβολή διεθνών ιστορικών και με γυρίσματα σε Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και Τουρκία για σχεδόν 12 μήνες. «Χωρίς διάθεση πρόκλησης ή ωραιοποίησης, επιχειρούμε να διαλύσουμε κάποιους μύθους» λέει ο ίδιος. «Αν πετύχουμε να κατανοήσουν οι συμπατριώτες μας αυτή τη συνέχεια, να μπορέσουν να πιάσουν το μίτο που φτάνει ως τη σημερινή Ελλάδα, τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι. Άλλωστε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν τη ρίζα τους σε εκείνα τα χρόνια».

Οι φόροι έφεραν την Επανάσταση
«Όταν ήρθαν οι Οθωμανοί, επέτρεψαν στους αγρότες να γίνουν μικροϊδιοκτήτες, και εκείνοι ήταν ευχαριστημένοι. Όταν μετά όμως από δυόμισι αιώνες σταμάτησε η επεκτατική πολιτική του σουλτάνου και άδειασε το σεντούκι, εφαρμόστηκε μια φορολογική πολιτική αλά Παπακωνσταντίνου. Αυτή η δυσαρέσκεια ήταν που έσπειρε τους πρώτους σπόρους για την επανάσταση, όταν δηλαδή εξαθλιώθηκαν οι αγρότες. Υπήρχε μια απόγνωση, που μπορεί να την παραλληλίσεις με τη σημερινή. Όπως άλλωστε και την κακοδιαχείριση, που μας ακολούθησε σε όλο τον αγώνα».

«Το πρώτο δάνειο που πήραμε από την Αγγλία το 1824 το έφερε ο λόρδος Βύρων. Ήρθε στην Ελλάδα εν μέσω εμφύλιου και έπρεπε να διαλέξει διοίκηση ανάμεσα από δύο υποψήφιες “κυβερνήσεις”. Μία των στρατιωτικών με τον Κολοκοτρώνη και μία των πολιτικών με τον Μαυροκορδάτο. Διάλεξε να δώσει τα λεφτά στον Μαυροκορδάτο, γιατί το μοντέλο διακυβέρνησής του ταίριαζε περισσότερο στο όραμα του Βύρωνα. Ήταν ένα δυτικό, κοινοβουλευτικό όραμα για κράτος με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, αντί για τα ημιαυτόνομα φέουδα που ήθελε ο Κολοκοτρώνης.Όμως ένα μεγάλο μέρος από το δάνειο πήγε στην τσέπη του Κολοκοτρώνη για να κάτσει ήσυχος και να σταματήσει την εμφύλια σύγκρουση».

Θάνατος στους «ματανάστες»
«Αρχικά τα εγκλήματα τα έκαναν οι Έλληνες. Τις τρεις πρώτες βδομάδες της επανάστασης, μέχρι να τελειώσει ο Μάρτιος, είχαμε σφάξει χιλιάδες κόσμο στην Πελοπόννησο, γυναικόπαιδα. Σφάξαμε στην Τριπολιτσά παραδομένους, αμάχους. Στο τέλος της χρονιάς του 1821 δεν είχε μείνει ούτε Τούρκος στην Πελοπόννησο, ενώ ήταν το 10% του πληθυσμού. Η Ευρώπη ήταν έντρομη.

Μετά άρχισανε να σφάζουν και οι Τούρκοι και άλλαξε το κλίμα. Αυτός ο μανιχαϊσμός που μας διδάσκουν στο σχολείο δεν υπάρχει. Το ’21 είναι ένα άγριο γουέστερν, με κακούς και από τις δύο πλευρές, όπου πολλές φορές σκοτώναμε και τους δικούς μας ακόμα».

Μούφα το λάβαρο
«Η επανάσταση είχε ξεκινήσει καμιά δεκαριά μέρες πριν από την 25η Μαρτίου σε πολλά σημεία ταυτόχρονα. Η Αγία Λαύρα είναι ένας μύθος που κατασκεύασε ο Φρανσουά Πουκεβίλ, ένας Γάλλος πρόξενος, γιατί ένωνε την Ορθοδοξία με το εθνικό όραμα. Ήθελε να δείξει ότι η επανάσταση είναι σταλμένη από το θεό, και ότι τη μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο θεός ευαγγελίστηκε την
ελευθερία της Ελλάδας. Τα λόγια που λέει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στο βιβλίο του Πουκεβίλ είναι ξεσηκωμένα από την Καινή Διαθήκη, από το λόγο που βγάζει ο Ιησούς όταν επιστρέφει από την έρημο. Λογοκλοπή κανονική! Επίσης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν αναφέρει πουθενά στα δικά του απομνημονεύματα ότι κήρυξε την επανάσταση στην Αγία Λαύρα. Δεν το θεώρησε δευτερεύον – δεν το αναφέρει επειδή δε συνέβη».

Έλληνας δε γεννιέσαι, διαλέγεις να είσαι
«Αυτό που σήμερα είναι η εθνική μας ταυτότητα είναι κάτι που εν πολλοίς κατασκευάστηκε από προϋπάρχοντα στοιχεία. Το ελληνικό κράτος ήταν πανσπερμία ανθρώπων, γενών, ιδεών, γλωσσών, που έπρεπε να μπουν σε ένα καλούπι και να φτιάξουν το ελληνικό έθνος. Ακόμα το ίδιο το ελληνικό όνομα ήταν μια επιλογή του Κοραή, που έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα σε τρία ονόματα: ανάμεσα στο Γραικοί (που έχει επικρατήσει στο εξωτερικό), στο Ρωμιοί (που ήταν το όνομά τους στη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) και στο Έλληνες. Και μόνο το γεγονός ότι διαλέγει, σημαίνει ότι στην εποχή του δεν ήταν κάτι το αυτονόητο».

yupi.gr