Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Οργή λαού και ο στρατός στο πλευρό των εξεγερμένων

Σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ (πλατεία Ελευθερίας), στο κέντρο του Καϊρου με ένα μόνο αίτημα - την αποχώρηση του Χοσνί Μουμπάρακ.

Οι οργανωτές ευελπιστούν ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και έχουν καλέσει σε μαζική συμμετοχή, έχοντας ως στόχο την συγκέντρωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο πολιτών. 


Σημείο συνάντησης των διαδηλωτών είναι η πλατεία Ταχρίρ και αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς το προεδρικό μέγαρο.

Από νωρίς το μεσημέρι η πλατεία έχει κατακλυστεί από πλήθος πολιτών κάθε ηλικίας που έχουν πλέον, αν όχι την υποστήριξη, τουλάχιστον την ανοχή του αιγυπτιακού στρατού, μονάδες του οποίου έχουν αναπτυχθεί τόσο σε στρατηγικής σημασίας θέσεις στο Κάιρο όσο και κατά μήκος των οδικών αρτηριών που διασυνδέουν μεταξύ τους τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η διαβεβαίωση του στρατού ότι δεν θα εμποδίσει τη συμμετοχή των πολιτών στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας φαίνεται πως έκανε και τους πιο συγκρατημένους να αφήσουν τα σπίτια τους και να δώσουν το παρών στην πλατεία Ταχρίρ. Ανταποκριτές του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα περιέγραφαν σκηνές όπου δεκάδες κάτοικοι του Καϊρου έβγαιναν από τα σπίτια τους με προορισμό την πλατεία, ενώ μεγάλες πορείας σχηματίστηκαν από διαδηλωτές που ξεκίνησαν για την πλατεία από τα περίχωρα της πόλης.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκόψει την Αίγυπτο από τον υπόλοιπο κόσμο, κλείνοντας και την Noor, την τελευταία εταιρεία παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο που λειτουργούσε στη χώρα, έπεσε για άλλη μια φορά στο κενό. Η λειτουργία από την Google μίας υπηρεσίας που επιτρέπει στους Αιγύπτιους να δημοσιεύουν φωνητικά μηνύματα μέσω του twitter δημιούργησε μια πρώτη "γέφυρα" επικοινωνίας. Αρκετοί Αιγύπτιοι δημοσιεύουν επίσης πληροφορίες για την πορεία της διαδήλωσης μέσω απλών dialup συνδέσεων, ενώ όπως φαίνεται πολλοί είναι και εκείνοι που ξεπερνούν τις δυσκολίες από την προβληματική λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Μέγα πλήθος, μέγα και το ερώτημα

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα στην πλατεία Ταχρίρ και στις γύρω περιοχές βρίσκονται συγκεντρωμένοι 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στις άλλες αιγυπτιακές πόλεις, με χρήστες στο twitter να κάνουν λόγο για μέχρι και 6 εκατ. διαδηλωτές σε όλη τη χώρα.

Ζητούμενο παραμένει το επόμενο βήμα των διαδηλωτών. Πολλοί φέρονται διατεθειμένοι να φτάσουν ως το Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται σε μια απόσταση 10-15 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πλατείας Ταχρίρ. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο φρουρείται από μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει στους διαδηλωτές να πλησιάσουν.

Ενωμένη η αντιπολίτευση

Την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και την εκ βάθρων αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας ζήτησαν με κοινή τους δήλωση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέκλεισαν κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με το καθεστώς, ενώ από τη διεθνή κοινότητα ξεχωρίζει η έκκληση Ερντογάν προς τον Μουμπάρακ να σεβαστεί τα αιτήματα των διαδηλωτών και, επί της ουσίας, να αποχωρήσει από το προσκήνιο.

enet.gr