Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Αρχίζει η "μητέρα όλων των μαχών" στον ΟΠΑΠ

Αθόρυβα αλλά με σταθερό ρυθμό προχωρούν οι διεργασίες για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή νέου παρόχου τεχνολογίας της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου η Deloitte επιλέχθηκε ως τεχνικός σύμβουλος στη σύνταξη των προδιαγραφών του διαγωνισμού (αφορά την επιλογή νέου αναδόχου παροχής λειτουργικού συστήματος, υπηρεσιών υποστήριξης, προμήθειας πάγιου εξοπλισμού, καθώς και την εγκατάσταση, λειτουργία και μετάβαση σε νέο σύστημα τεχνολογίας με βάση το οποίο θα λειτουργήσει πλέον το σύνολο των παιχνιδιών του Οργανισμού), στον οποίο αναμένεται πως, μεταξύ άλλων, θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και οι τρεις "μεγάλοι" της συγκεκριμένης αγοράς, ήτοι η Intralot, η Gtech/Lottomatica και η Scientific Games.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν το 2011 στην παγκόσμια αγορά τυχερών παιχνιδιών, δεδομένου του μεγέθους του ΟΠΑΠ αλλά και των επερχόμενων αλλαγών σε εγχώριο επίπεδο, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην "απελευθέρωση" της αγοράς παιγνίων και της χορήγησης αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν δοθεί αρμοδίως οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές και το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα κληθούν να κινηθούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού αναμένεται να είναι σημαντικά διαφοροποιημένος σε σχέση με διαδικασίες που είχαν υιοθετηθεί μέχρι πρότινος.


Ειδικότερα, για το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού φέρεται να προκρίνεται διαδικασία pass / fail (και όχι αξιολόγηση με βαθμολογία που θα προσμετρηθεί στην επόμενη φάση), κάτι που σημαίνει ότι ο σύμβουλος θα αξιολογήσει την ικανότητα των εταιρειών που θα συμμετάσχουν να υλοποιήσουν το έργο.

Όσοι περάσουν στην επόμενη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κληθούν να αποδεχθούν τη σύμβαση έργου, η οποία δεν θα επιδέχεται ουδεμίας αλλαγής ή τροποποίησης. Οι εταιρείες πρέπει να δηλώσουν εάν αποδέχονται τους όρους της σύμβασης και εάν το πράξουν, τότε θα καταθέσουν και τις οικονομικές τους προσφορές. Αφού οι φάκελοι ανοιχθούν και γίνει γνωστό το ύψος τους, θα δοθεί το δικαίωμα άπαξ σε κάθε συμμετέχοντα να βελτιώσει την προσφορά του. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί βάσει της καλύτερης οικονομικά προσφοράς.

Όπως, πάντως, έχει αναφέρει το Capital.gr, εντός και εκτός του Οργανισμού ο επικείμενος διαγωνισμός χαρακτηρίζεται ως μια «εξαιρετικά δύσκολη αποστολή», πλην με δεδηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιηθεί. Αν και μέλη της διοίκησης εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για να τηρηθούν οι χρόνοι που έχουν τεθεί, εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες μέρες μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για την προκήρυξη του έργου, κάτι που σχετίζεται και με την κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα στρατόπεδα των ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Νίκος Χρυσικόπουλος

capital.gr  


Πηγή:www.capital.gr