Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Κέντρο ερευνών της NASA στην Καλαμάτα



Πανεπιστημιακό Κέντρο Διαστημικής Ερευνας και Υψηλής Τεχνολογίας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στην περιοχή της Καλαμάτας Μεσσήνιοι ομογενείς.

Πτήσεις ειδικών αεροσκαφών και ανάπτυξη «διαστημικού τουρισμού»

Ο καθηγητής Αεροδιαστημικής και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Λ-Sat επιθεωρητής της NASA, Περικλής Παπαδόπουλος, προανήγγειλε στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, την εγκατάσταση ενός σταθμού από τον οποίο θα γίνονται πτήσεις ειδικών αεροσκαφών έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, και την ανάπτυξη «διαστημικού τουρισμού»,η οποία θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, θα έχει την υποστήριξη της NASA, ενώ για το θέμα αυτό είναι ενήμερη η κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, μπορεί να αποδώσει με χρονικό ορίζοντα το 2020 κοντά στο 1 τρισ. δολάρια κι ανέφερε ότι τον προσεχή Ιούλιο, θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της NASA προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Γιατί στην Καλαμάτα;
Η περιοχή της Καλαμάτας, εκτός της ιδιαίτερης αγάπης του καθηγητή, επιλέχθηκε ύστερα από μελέτη λόγω της γεωγραφικής θέσης, αφού βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του «διαστημικού τουρισμού».

Νίκας: Η Καλαμάτα είναι «για τα μεγάλα και όχι για τα μικρά κι ασήμαντα»
Ο Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος της Καλαμάτας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο το οποίο εφόσον προχωρήσει, δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές, όχι μόνο για την πόλη της Καλαμάτας, αλλά για όλη την Πελοπόννησο και θα συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο δεν μπορεί να μείνει έξω, αφού πρωτίστως αναφερόμαστε σε πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο».

Επίσης, σημείωσε ότι «ένα πανεπιστημιακό κέντρο διαστημικών ερευνών, μπορεί να φαίνεται μεγαλόπνοο έργο, αλλά οι Έλληνες και δη οι Μεσσήνιοι, διαχρονικά στην ιστορία τους, έχουν αποδείξει ότι είναι για τα μεγάλα κι όχι για τα μικρά και τα ασήμαντα», ενώ προσθέτει ότι «σ' αυτές τις δύσκολες εποχές που ζει ο τόπος, με την βαθιά οικονομική κρίση, πρέπει να οραματιζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να εργαζόμαστε με ορίζοντα το μέλλον και τις επόμενες γενιές».