Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Βρες μου ποιος φταίει




Αυτό το κομμάτι μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ενός γρήγορου και νευρικού copy-paste από το παρελθόν. Έχουμε γράψει τόσα κομμάτια για τη βία στον αθλητισμό ώστε το θέμα καταντάει διαχειρίσιμο όπως μία ευχή: προβλέψιμο, προσχηματικό, βαρετό. Πάμε άλλη μία φορά.

Για την αναβολή του αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού δεν φταίει η διοίκηση των γηπεδούχων. Δεν φταίνε ούτε οι γαύροι που πήγαν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν το τρόπαιο της Ευρωλίγκας και να τρομάξουν τους βάζελους. Αν θέλετε απαλλάσσεται και η αστυνομία που δεν περιφρούρησε επαρκώς το λεωφορείο του Παναθηναϊκού-του κερατά, ομάδα μπάσκετ μετακινείται, όχι ο Ομπάμα. Φταίνε οι τρεις αλήτες που την είχαν στήσει σε μία γωνία και πεταξαν πέτρες στο διερχόμενο όχημα. Φταίνε τρία ρεμάλια και ένας ολόκληρος κόσμος.

Πιθανότατα οι τύποι είναι ανήλικοι, κομμάτια κοινωνικού ή οικονομικού περιθωρίου, αξιολύπητα ξεβράσματα που γουρλώνουν τα μάτια μπροστά σε εμετικά αθλητικά πρωτοσέλιδα. Θεώρησαν την επίθεση στο λεωφορείο οπαδικό καθήκον ή υπέρτατη αίσθηση χαβαλέ. Και το κυριότερο: πίστεψαν ότι έχουν ελάχιστα να χάσουν. Αυτή πρέπει να είναι και η μοναδική σωστή σκέψη της μίζερης ζωής τους. Αν οι χούλιγκανς έμπαιναν φυλακή, θα έπρεπρε να μετατρέψουμε σε κελιά και τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Έχουμε πολλούς, αλλά δεν βάζουμε κανενα φυλακή. Προσαγωγές που σπανίως γίνονται συλλήψεις και αν τα αγόρια μας φτάσουν στο δικαστήριο εμφανίζονται όπως οι Χρυσαυγίτες στη Βουλή.

Θα ήταν πιο προσεκτικοί αν λειτουργούσε αποτελεσματικά η καταστολή; Σίγουρα. Εδώ έβαλαν φούστες οι Άγγλοι χούλιγκανς που πίνουν την μπύρα με ορό στο χέρι, θα έκαναν νάζια οι δικοί μας; Όμως με τους Άγγλους μας χωρίζει ακόμα μια σημαντική διαφορά: ο οπαδικός Τύπος. Εκείνοι δεν έχουν. Εμείς του προσφέρουμε τις καλύτερες του μέρες. Αν κρεμούσες σε αγγλικό newstand τους τίτλους των ελληνικών οπαδικών εφημερίδων, θα είχες να κάνεις με τον εισαγγελέα. Είναι, λοιπόν, θέμα Τύπου; Όχι ακριβώς. Είναι ολόκληρη κουλτούρα που εκθρέφει τη βία, μεγαλώνει τα νύχια και ακονίζει τα δόντια. Πάρε μερικά αμόρφωτα, άνεργα παιδιά, δώσε τους να διαβάσουν το κατάλληλο έντυπο και βίδωνε στα αυτιά τους μόνο αθλητικά ραδιόφωνα. Δεν λέω ότι είναι βέβαιο, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό να πάρεις χουλιγκάνια. Άλλωστε μια μειοψηφια ψάχνουμε, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πηγάινουν στο γήπεδο έτοιμοι να το γκρεμίσουν για να σνιφάρουν τη σκόνη του και να γίνουν ένα με αυτό. Η όμορφη πατρίδα μας είναι γεμάτη θερμοκήπια. Στη Ιεράπετρα βγάζουν ντομάτες, στις πόλεις εκθρέφουν χούλιγκανς. Δεν χρειάζεται μαζική παραγωγή. Τρεις, όπως είδατε, είναι αρκετοί για να γίνει η ζημιά. Τι μπορεί να γίνει; Ιδέα δεν έχω. Αν θέλετε πείτε το εσείς στα σχόλια.

του Κώστα Γιαννακίδη

via protagon.gr