Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η Ευρώπη δεν του... πάει


Διαφορετική απ’ όσο εκτιμούσαν στην Κουμουνδούρου ήταν η… ευρωπαϊκή πραγματικότητα που βίωσε ο Αλ. Τσίπρας στην περιοδεία του σε Παρίσι και Βερολίνο. 

Κι αν τα μηνύματα που πήρε από τη Γαλλία εξαντλήθηκαν στην «πόρτα» από τον Φρ. Ολάντ, στη Γερμανία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατάλαβε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφαρμογής των όσων υποστηρίζει για το Μνημόνιο. Είτε μιλά για ακύρωση είτε για επανεξέτασή του...

Το μήνυμα του προέδρου του SPD (γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος), Ζ. Γκάμπριελ – τον οποίο συνάντησε ο κ. Τσίπρας – ήταν σαφές: «Αν δεν τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας, θα σταματήσουμε τη χρηματοδότηση». Έτσι, με αφορμή και τον καβγά που ξέσπασε στην Ελλάδα μετά το χαρακτηρισμό «Ολαντρέου» που απέδωσε ο κ. Τσίπρας στον Γάλλο Πρόεδρο, πλέον στην Κουμουνδούρου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το αν το ταξίδι του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν επιτυχημένο.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις φήμες περί ακύρωσης της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του SPD, Φρ. Στάινμαϊερ, από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι στο αρχικό πρόγραμμα δεν υπήρχε τέτοια συνάντηση και έτσι δεν επρόκειτο περί ακύρωσης. Αντιθέτως, το «χτύπημα» από τη συνάντηση Βενιζέλου-Ολάντ και την άρνηση του Γάλλου Προέδρου να δεχθεί τον κ. Τσίπρα ήταν πολύ βαρύ και στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη προσπαθούν να το... ξεχάσουν.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, η ιστορία του δημοψηφίσματος εξακολουθεί να διχάζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθεια να «μαζευτεί» το όλο ζήτημα με διευκρινιστική ανακοίνωση και αναφορές σε δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Η ανάγκη να υπάρξει ενιαία φωνή μεγαλώνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ενώ και τυπικά από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο κόμμα χωρίς συνιστώσες, καθώς κατέθεσε τη σχετική δήλωση στο εκλογικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

www.capital.gr