Κυριακή 13 Μαΐου 2012

'Ελληνας υπεύθυνος για ζημιές ύψους 2 δις. δολλαρίων στην J.P.Morgan



Ένας Έλληνας, ο Αχιλλέας Μακρής, είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να αναπτύξει την επενδυτική στρατηγική στο κεντρικό γραφείο επενδύσεων (chief investment office - CIO) της JP Morgan Chase, το γραφείο που ανάγκασε τον τραπεζικό κολοσσό να ανακοινώσει ζημιά 2 δισ. δολ. μετά το χθεσινό κλείσιμο των συναλλαγών της Wall Street.

Ο κ. Μακρής ανέλαβε το 2006 τα καθήκοντα του ως το κορυφαίο στέλεχος του CIO στο Λονδίνο. Ηγήθηκε, κάτω από την επίβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου Jamie Dimon, της ραγδαίας επέκτασης της μονάδας σε νέες επενδύσεις με αποστολή να δημιουργήσει νέα κέρδη για την τράπεζα, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πρώην στελέχη της τράπεζας.

Η χθεσινή ανακοίνωση της JP Morgan Chase ότι κατέγραψε ζημιές 2 δισ. από συναλλαγές στο CIO αποτελεί πλήγμα στη φήμη του CEO του τραπεζικού κολοσσού, Jamie Dimon που έχει καθιερωθεί με το ψευδώνυμο "ο βασιλιάς της Wall Street".

Οι ζημιές προήλθαν από τοποθετήσεις που δεν πήγαν καλά στο CIO το οποίο έχει αποστολή να διαχειρίζεται τους κινδύνους για την τράπεζα.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον οικονομικό Τύπου ότι το συγκεκριμένο τμήμα της τράπεζας αναλαμβάνει τεράστια ανοίγματα, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει στις αγορές trader από το συγκεκριμένο τμήμα που άρχισε να γίνεται γνωστός με το ψευδώνυμο "η φάλαινα του Λονδίνου".

Πρόκειται για τον Bruno Iksil, ο οποίος ανήκε στην ομάδα του κ. Μακρή. Στο παρελθόν ο trader είχε προκαλέσει αίσθηση κάνοντας τοποθετήσεις που επηρέαζαν ολόκληρες αγορές, ενώ αρκετοί είχαν κάνει συγκρίσεις με την ισχύ που έχει ο πρόεδρος της Federal Reserve Chairman Ben Bernanke στην αγορά ομολόγων.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο το Bloomberg προειδοποιούσε ότι ορισμένα από τα επενδυτικά στοιχήματα στη μονάδα ήταν τόσο μεγάλα που η JPMorgan πιθανώς να μην μπορούσε να τα κλείσει χωρίς να χάσει χρήματα ή να προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές.

Καθώς το CIO συνέχισε να μεγαλώνει αποκτώντας μεγαλύτερη δύναμη, έφτασε να γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός πελάτες στα γραφεία συναλλαγών της Wall Street, ενώ η επιρροή του έχει γίνει πλέον αντικείμενο παρακολούθησης από hedge funds και άλλους επενδυτές, αναφέρουν στο Bloomberg πρώην στελέχη.

Οι τοποθετήσεις του Iksil σε πιστωτικά παράγωγα (credit derivatives) έγιναν τόσο μεγάλες που ορισμένοι στην αγορά άρχισαν να τον αποκαλούν "Voldemort ", τον σκοτεινό άρχοντα από τις δημοφιλείς ταινίες του Harry Potter.

Ωστόσο, είναι ο Αχιλέας Μακρής και όχι ο Iksil, ο άνθρωπος πίσω από την στρατηγική που οδήγησε στην άνευ προηγουμένου συγκέντρωση πιστωτικών κινδύνων στο CIO της JPMorgan, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πρώην στελέχη.

Πριν από το 2006, οπότε προσλήφθηκε από την JP Morgan ο κ. Μακρής ήταν ένας από τους επικεφαλής στην Dresdner Kleinwort Wasserstein επιβλέποντας τη μονάδα που πραγματοποιούσε τις επενδύσεις της Dresdner με τα δικά της κεφάλαια.

Πριν την Dresdner, ο κ. Μακρής επέβλεπε τις συναλλαγές συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Bankers Trust, που πλέον αποτελεί τμήμα της Deutsche Bank AG.


via capital.gr