Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η φαλάκρα, ας μείνει σέξι…!



Το φάρμακο που υποσχέθηκε να την εξαφανίσει , «προσγείωσε» άδοξα τον ανδρισμό των χρηστών του, σε συχνότητα ανησυχητική.


Η σύσταση προς την παρασκευάστρια εταιρεία είναι αυστηρή: Στην συσκευασία των πολλά υποσχόμενων φαρμάκων για την εξάλειψη της φαλάκρας, να τονισθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στις σεξουαλικές επιδόσεις, διόλου ασήμαντες για την αρρενωπή γοητεία των ανδρών, οι οποίες μάλιστα, ίσως διαρκέσουν και για κάποιους μήνες επιπλέον μετά την διακοπή της λήψης των φαρμάκων.



Το γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν φιναστερίδη κυκλοφορούν διεθνώς σχεδόν δυο δεκαετίες, και μελετήθηκαν κατ αρχήν για την θεραπεία ασθενών με διόγκωση του προστάτη. Η παρενέργεια-έκπληξη της σταδιακής υποχώρησης της φαλάκρας σε ασθενείς που λάμβαναν φιναστερίδη προέκυψε κατά τις κλινικές δοκιμές του πρώτου φαρμάκου του Proscar, το οποίο και χορηγείται ως θεραπεία για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη από το 1992. Το 1997 η εταιρεία Merck @Co πήρε έγκριση από το Αμερικανικό FDA να θέσει σε κυκλοφορία το πρώτο φάρμακο που έταζε, σταδιακά μεν, αλλά εμφανώς, φυσική τριχοφυΐα στις φαλάκρες των ανδρών, εκ νέου, και αποτελεσματικό περιορισμό της τριχόπτωσης .



Το φάρμακο δεν αποδείχθηκε τόσο θαυματουργό όσο προσδοκούσε ολόκληρος ο ανδρικός πληθυσμός της γης, ώστε να΄χει εκλείψει η φαλάκρα σήμερα από τα κεφάλια των ανδρών. Ωστόσο πολλά εκατομμύρια είναι οι άνδρες που έχουν ακολουθήσει θεραπεία με Proscar ή Propecia, και τώρα ο διεθνής οργανισμός κρούει ανησυχητικά τον κώδωνα. Mε ρυθμούς επείγοντος η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, ζητά η ετικέτα που εσωκλείεται στην συσκευασία των δύο σκευασμάτων, και να τονίζει με έμφαση ότι:



« Έχουν αναφερθεί αυξημένα περιστατικά ανδρών που έλαβαν τo Propecia (δραστική ουσία Φιναστερίδη), και εμφάνισαν διαταραχές στην λίμπιντο, στην ερωτική διέγερση, διάθεση και επιθυμία, διαταραχές στην εκσπερμάτωση, καθώς και διαταραχές στον οργασμό, και οι παρενέργειες αυτές δεν υποχώρησαν, παρόλο που το φάρμακο διεκόπη».



Οι ετικέτες καλούνται επίσης, με την ίδια αυστηρή σύσταση του FDA, να περιγράφουν την εμφάνιση περιστατικών ανδρικής στειρότητας και κακής ποιότητας σπέρματος, που εμφανίστηκαν κατά το διάστημα λήψης των σκευασμάτων φινανστερίδης, και τα οποία όμως παρουσίασαν βελτίωση ή αποκαταστάθηκαν μετά την διακοπή του φαρμάκου.







Στην Ελλάδα αναφέρεται ότι το Propecia , αυτή την ώρα τουλάχιστον – ίσως και λόγω Μνημονίου- , δεν κυκλοφορεί, αν και το φάρμακο πήρε επισήμως τιμή από τον ΕΟΦ, (57,5 Ευρώ), τον Σεπτέμβριο του 2008. Κυκλοφορεί όμως το Proscar, με δραστική ουσία επίσης την φιναστερίδη, για τους ασθενείς με υπερπλασία προστάτη καταρχήν, αλλά συστήνεται ή συνταγογραφείται και για τον περιορισμό φαλάκρας και τριχόπτωσης. Στην συσκευασία του Proscar αναγράφονται ως σοβαρές παρενέργειες οι σεξουαλικές διαταραχές, όχι όμως με την επισήμανση που τώρα γίνεται άμεσα υποχρεωτική, ότι οι βλάβες της σεξουαλικής λειτουργίας μπορεί να διαρκούν και μετά την διακοπή της θεραπείας. Επίσης και τα δύο φάρμακα, οφείλουν να προσθέσουν στις ανεπιθύμητες ενέργειες ότι αυξάνεται ο κίνδυνος βαριάς μορφής καρκίνου του προστάτη, αν και η φιναστερίδη συστήνεται την θεραπεία της υπερπλασίας, πρέπει να επανεξεταστεί ωστόσο η επικινδυνότητα.



Εκτεταμένα πάντως προωθούνται τα γενόσημα Propecia σε αρκετά ελληνικά blogs για την φαλάκρα και την τριχόπτωση, καθώς και στις ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης στα Ελληνικά, χωρίς συνταγή γιατρού, απευθείας μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων.



Είναι εντελώς αμφίβολο αν οι αδιευκρίνιστης ταυτότητας εταιρείες παρασκευής γενοσήμων φιναστρίδης λοιπόν, θα σπεύσουν να προειδοποιήσουν τους ηλεκτρονικούς πελάτες τους ότι αυτή τη φορά με την πιστωτική τους κάρτα, στην προσπάθεια να γλιτώσουν την πτώση των Τριχών, θα πληρώσουν δακρύβρεχτα ίσως την πτώση των αληθινών Τιμών (!), αλλά στο κρεβάτι…

via lifo.gr