Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

PSI: Εκλεισε η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων

Το βασικό πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης προς τους απανταχού πιστωτές της Ελλάδας να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI συζητήθηκε χθες το βράδυ στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ανταλλαγή των ομολόγων.


Στη σύσκεψη συζητήθηκε το βασικό πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης, που θα απευθυνθεί την προσεχή Δευτέρα ή το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου προς τους πιστωτές της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά στην ανταλλαγή των ομολόγων, εφόσον ολοκληρωθεί η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τρόικα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Γιόζεφ Ακερμαν και Τσαρλς Νταλάρα, και ο Ζαν Λεμιέρ της BNP Paribas
 
Διαπιστώθηκε η ετοιμότητα για τη δρομολόγηση της τελικής διαδικασίας σχετικά με την ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ συζητήθηκε και ο χειρισμός της ρήτρας συλλογικής δράσης των πιστωτών (CACs), στην περίπτωση που η εθελοντική συμμετοχή είναι πάνω από το 50%, αλλά μακριά από το στόχο του 100%.

Η διάταξη, που θα δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να επεκτείνει σε όλους τους κατόχους των ομολόγων το πλαίσιο της PSI θα νομοθετηθεί σύντομα, αλλά θα εξεταστεί η ενεργοποίησή της στις αρχές του Μαρτίου, όταν θα έχει λήξει η προθεσμία για την απάντηση των πιστωτών, στη δημόσια πρόσκληση και η εθελοντική συμμετοχή υπολείπεται του στόχου.
Σύμφωνα με το IIF, «οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για την ανταλλαγή των ομολόγων και τα μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία της χώρας ανταγωνιστική ήταν εποικοδομητική», κάτι το οποίο σημαίνει ότι συζητήθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

Κεντρικός στόχος του PSI είναι η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, στόχος που επιτυγχάνεται με τη διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αξίας 206 δισ. ευρώ. Στους κατόχους των συγκεκριμένων τίτλων θα δοθούν νέα ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας των αρχικών ομολόγων και το 15% σε μετρητά.

Το μέσο σταθμικό επιτόκιο των νέων τίτλων θα είναι μεταξύ 3,6% και 3,75% (από 4,8% που είναι το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων ομολόγων).

Το κλιμάκιο του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα συνεχίσει τις επαφές με πιστωτές προκειμένου να τους πείσει να συμμετάσχουν στο PSI.
 
Το χρονοδιάγραμμα
Την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η δημόσια διαδικασία του PSI. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση προς τους ομολογιούχους της Ελλάδας ανά την υφήλιο να προσέλθουν στην ανταλλαγή των ομολόγων.

Ταυτόχρονα θα δημοσιοποιηθεί και η λίστα με τα περίπου 80 ομόλογα τα οποία εντάσσονται στο PSI, όπως επίσης και οι κωδικοί των δανείων που έχουν λάβει οι ΔΕΚΟ και τα οποία έχει εγγυηθεί το Δημόσιο.

Προβλέπεται επίσης η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε διάφορες οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου σε συνεργασία με το IIF, στις οποίες θα τονίζεται η αναγκαιότητα του PSI προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα κόστιζε πολύ περισσότερα τους πιστωτές της χώρας.

Ακόμη θα διαβεβαιώνουν τους πιστωτές ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ, και το οικονομικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο μέλλον.

Η δημόσια ανακοίνωση του PSI θα θέτει προθεσμία στους πιστωτές να απαντήσουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και να δηλώσουν εγγράφως πως αποδέχονται τους όρους του PSI και να κοινοποιήσουν τους κωδικούς και την ποσότητα των ομολόγων που κατέχουν.
Απώτερος στόχος είναι η συμμετοχή του 100% των ομολόγων προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση της ρήτρα συλλογικής δράσης, αλλά θεωρείται απίθανη εξέλιξη να προσεγγίσει το 100% η εθελοντική συμμετοχή.

Στις αρχές του Μαρτίου προχωρεί με ταχύτατες διαδικασίες η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων λίγο πριν (στις 20 Μαρτίου) τη λήξη του τριετούς ομολόγου ύψους 14,4 δισ. ευρώ. Στους κατόχους ελληνικών ομολόγων δίδονται μετρητά (15% της αρχικής ονομαστικής αξίας) και νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας στο 35% της αξίας των ακυρωθέντων.
 
Τα CACs και οι παρενέργειες
Μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου θα κατατεθούν οι απαντήσεις των πιστωτών στο αίτημα για εθελοντική συμμετοχή. Για να επιτύχει το εγχείρημα, η συμμετοχή θα πρέπει να φτάσει στο 100% και να επιφέρει μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που η συμμετοχή είναι χαμηλότερη, αλλά πάνω από το 50%, η ανταλλαγή θα λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης πιστωτών» και οι όροι του PSI, στους οποίους συμφώνησε η πλειοψηφία των πιστωτών, επεκτείνονται υποχρεωτικά σε όλους. Αυτό ενδεχομένως να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός και να ενεργοποιήσει την πληρωμή των cds.

Επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα τι θα γίνει με τους ιδιώτες μικροεπενδυτές, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφύγουν το «κούρεμα» όσοι απέκτησαν τα ομόλογα πρωτογενώς στην τιμή διάθεσής τους (κοντά στο 100%) και μέχρι ενός ορισμένου συνολικού ποσού, ενώ δεν θα αποφύγουν το PSI τα ομόλογα που αποκτήθηκαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμή πολύ κατώτερη του 100.