Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

BBC: Τα «μαγικά» που έκρυψαν το ελληνικό χρέος

 
Το πώς το ελληνικό χρέος αφέθηκε να γίνει τόσο μεγάλο εξετάζει σε ρεπορτάζ του το ραδιόφωνο του BBC.

Η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά θυμάται ότι ως στέλεχος επενδυτικού οίκου στο Λονδίνο συνήθιζε να χαρακτηρίζει μαζί με τους συναδέλφους της τον επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας «μάγο». Ο λόγος, όπως εξηγεί η κ. Ξαφά, ήταν ότι έκανε τον πληθωρισμό και το έλλειμμα να εξαφανίζονται.

Όπως σχολιάζει το BBC, ορισμένες χώρες δε σεβάστηκαν τους όρους της Συνθήκης του Μάσστριχτ για το έλλειμμα. Η Ελλάδα δεν τους σεβάστηκε από την αρχή και μαγείρεψε τα βιβλία για να μπει στην ευρωζώνη, σχολιάζεται. Η κ. Ξαφά αναφέρει ως παράδειγμα τον ΟΣΕ, λέγοντας ότι ο οργανισμός προέβαινε στην έκδοση νέων μετοχών τις οποίες αγόραζε το κράτος περνώντας την πράξη στα βιβλία όχι ως δαπάνη, αλλά ως οικονομική συναλλαγή.

Στο BBC μιλά και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Τονίζει ότι όταν ανέλαβε διαπίστωσε πως το πραγματικό έλλειμμα ήταν περίπου 7% μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίαζαν τα επίσημα στοιχεία, 8,3% του ΑΕΠ αντί για 1,5%. Προσθέτει ότι στην υπόδειξή του πως πρέπει να αρχίσει η περικοπή δαπανών, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν ήταν φρόνιμο να δυσαρεστηθεί ο λαός ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το BBC παραθέτει και το σχόλιο του πρώην αντιπροσώπου της Γερμανίας στην ΕΕ, Ντίτριχ φον Κιαβ, ο οποίος σημειώνει ότι δεν είχε προβλεφθεί το γεγονός πως οι αγορές θα αντιμετώπιζαν όλες τις χώρες της ευρωζώνης ως το ίδιο αξιόπιστες με τη Γερμανία, δανείζοντάς τους αλόγιστα σε χαμηλό κόστος.

Το BBC σχολιάζει επίσης ότι ακόμα και η Γερμανία με τη Γαλλία είχαν παραβιάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Όταν μία μεγάλη χώρα «ελαστικοποιεί» τα χρονοδιαγράμματα, πώς μπορείς να επιβάλλεις σε μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα την υπακοή στους κανόνες», αναρωτιέται ο κ. φον Κιαβ. 
skai.gr