Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Bloomberg: Η εσωτερική υποτίμηση, η λιγότερο κακή λύση για την Ελλάδα


Αντίθετο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίζεται σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, προτείνοντας ως "τη λιγότερο κακή λύση για την Ελλάδα την εσωτερική υποτίμηση".

Σε σχετικό δημοσίευμα της συντακτικής ομάδας του πρακτορείου με τίτλο «Η λιγότερο κακή λύση για την Ελλάδα είναι η εσωτερική υποτίμηση» αναφέρεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες μικρές οικονομίες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρόνιας προσπάθειας εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών τους ακόμα και αν καταφέρουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Υπάρχει μάλιστα μια σχολή οικονομικής σκέψης που υποστηρίζει πως οι προοπτικές για αυτές τις μικρές, προβληματικές οικονομίες είναι τόσο ζοφερές που θα ήταν προτιμότερη η έξοδός τους από το ευρώ, παρά τις άμεσες συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Διαφωνούμε με αυτή την άποψη, σημειώνουν οι συντάκτες του Bloomberg στο σχετικό editorial. Όπως εξηγούν, είναι αντίθετοι με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ όχι μόνο λόγω του άμεσου κόστους που θα είχε κάτι τέτοιο αλλά και επειδή «ακόμα και μετά από αυτό η επανάκτηση του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής θα δημιουργήσει τόσα προβλήματα όσα θα λύσει».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο, ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, καθιστώντας τις εξαγωγές της πιο ακριβές από τις εισαγωγές. Το αποτέλεσμα είναι χρόνια εμπορικά ελλείμματα τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτούνται μέσω του συνεχιζόμενου δανεισμού.

«Εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα υποτίμησης της δραχμής θα μπορούσε να μειώσει την τιμή των εξαγωγών της και να αυξήσει την τιμή των εισαγωγών της, με αυτόν τον τρόπο. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει, πρέπει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα πιο βάναυσα: Με την περικοπή των μισθών, η οποία με τη σειρά της απαιτεί επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας για την καταστολή της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», υποστηρίζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η έξοδος από το ευρώ θα συνεπαγόταν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, καθώς θα προκαλούσε μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι Έλληνες οφειλέτες θα εξακολουθούν να χρωστούν σε ευρώ στους ξένους δανειστές. "Επειδή η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως, οι οφειλέτες θα έχουν μειωμένη ικανότητα να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις αυτές, προκαλώντας νέο κύμα πτωχεύσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά