Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο "γενναίο" κούρεμα χρέους



Σε αποκαλυπτικό παρασκήνιο για το πώς στήθηκε η κρίση γύρω από την ευρωζώνη, αλλά και πώς Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικά καθοδήγησαν την Ελλάδα σε κούρεμα χρέους 50% προχωρά η εφημερίδα Wall Street Journal.
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε θωρακιστεί απέναντι στο κούρεμα που επέβαλε Γερμανία και Γαλλία. Ωστόσο, η πορεία ήταν μάλλον προκαθορισμένη.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε σειρά "μυστικών δείπνων" που είχαν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων την περίοδο Απριλίου - Ιουλίου 2011.

Ο δανεισμός της Ελλάδας σε μυστική συνάντηση

Η πρώτη μυστική συνάντησε έγινε στις 14 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, στο μέγαρο του Γάλλου πρεσβευτή.

Παρόντες ήταν ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο τότε γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που απηύθυνε προειδοποίηση υπό μορφή τελεσιγράφου σε υπουργούς και κεντρικούς τραπεζίτες από αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

"Το πρώτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα δεν αρκεί, θα χρειαστεί και ένα δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο, και εάν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει να ρίξει περισσότερα χρήματα, τότε το ΔΝΤ θα σταματήσει να συνεισφέρει οικονομικά" απείλησε ο Στρος Καν στο τότε γεύμα και τα λόγια αυτά άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Ο Σόιμπλε ζήτησε οι ιδιώτες που κατείχαν ομόλογα να χρεωθούν και αυτοί μέρος του κόστους της διάσωσης, αλλά αντέδρασε Τρισέ, ο οποίος φοβόταν τις απώλειες που θα είχαν οι γαλλικές τράπεζες.

Νέες συναντήσεις και στη μέση δημοψήφισμα
Νέα μυστική συνάντηση έγινε στο Λουξεμβούργο στις 6 Μαΐου, στην οποία ο Τρισέ εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο αυτή τη φορά τη διαφωνία του και τόνισε πως δεν συζητά καν κάτι τέτοιο.

Ακολούθησε νέο μυστικό δείπνο, την 1η Ιουνίου στη Βιέννη, το οποίο επίσης δεν κατέληξε σε συμφωνία. Ενδιάμεσα είχε χάσει τη θέση του ο Στρος Καν λόγω του σκανδάλου με την καμαριέρα.

Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν σε συμβιβασμό τελικά στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου. Μέρκελ και Σαρκοζί έφυγαν για καλοκαιρινές διακοπές στη συνέχεια, αλλά η κρίση συνέχισε να επιδεινώνεται.

To δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Λουξεμβούργο στις 3 Ιουνίου και ότι οι δυο τους κατέληξαν ότι η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για δημοψήφισμα.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο Γιούνκερ δηλώνει πως εξεπλάγη, όταν άκουσε τον Οκτώβριο την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας.

H εφημερίδα σκιαγραφεί και το προφίλ των πρωταγωνιστών για τους οποίους αναφέρει:

Ζαν Κλοντ Τρισέ: Υπερασπίστηκε πεισματικά και δογματικά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, επιμένοντας πως η ευρωτράπεζα δεν θα έπρεπε να διασώζει κυβερνήσεις.

Γιώργος Παπανδρέου: Ιδεαλιστής πολιτικός, ο Παπανδρέου δεν ήταν προετοιμασμένος για το μέγεθος της κρίσης που κληρονόμησε.

Νικολά Σαρκοζί: Προσπάθησε να πείσει για τις αγνές του προθέσεις, αλλά κατέληξε να υπακούει στις αποφάσεις της Μέρκελ.

Άνγκελα Μέρκελ: Προσκολλημένη στη δημοσιονομική ορθοδοξία, βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνών πιέσεων που της ζητούσαν να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ευέξαπτος βετεράνος πολιτικός, ο Σόιμπλε προώθησε από νωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση της Ελλάδας.

Ντομινίκ Στρος Καν: Έθεσε το ΔΝΤ στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά έφυγε νωρίς λόγω του ερωτικού σκανδάλου με την καμαριέρα.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Την ώρα που η Ευρώπη καιγόταν, ο Καβαλιέρε, όντας αναλωμένος από ποικίλα σκάνδαλα, αποδείχθηκε ανίκανος να καθησυχάσει τις αγορές.

Κριστίν Λαγκάρντ: Αποφασιστική και κομψή, η Γαλλίδα διαδέχθηκε τον Στρος Καν και πίεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταλήξουν σε ουσιαστικές αποφάσεις.
http://news247.gr