Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Απολύσεις με γαλλική σφραγίδα και ανάκαμψη... από το 2020!


Το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, ενόψει... των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο, περιλαμβάνει λουκέτα σε μια σειρά από φορείς του Δημοσίου που κρίθηκε ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο.


Το 2012 θεωρείται χρονιά - ορόσημο για την επιβίωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ. Πάντως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι για την Ελλάδα, η πραγματική ανάκαμψη θα αργήσει αρκετά χρόνια.

«Μιλάμε για το 2020, ίσως και αργότερα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στα «Νέα».

Η τρόικα επιστρέφει στις 16 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, διάρκειας ως το 2014, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση. Περίπου 89 δισ. ευρώ θα φτάσουν στα ταμεία του Δημοσίου ως τα μέσα Μαρτίου... αν όλα πάνε καλά και κλείσει η συμφωνία.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ετοιμάζει τη δική της εκδοχή περικοπής δαπανών, η οποία προκρίνει το κλείσιμο των φορέων εκείνων που δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο.

Ωστόσο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ.Ρέππας, επαναλαμβάνει ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις, σημειώνοντας ότι κανένας δεν το έχει ζητήσει επισήμως.

Τόνισε, όμως, την ανάγκη «να περάσουμε από την απαξίωση στην καταξίωση της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά όχι ερήμην των υπαλλήλων και των πολιτών», προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση δεν θα έχει καμία τύχη αν δεν είναι πρωτοστάτες οι εργαζόμενοι».

Όπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το 2012 θα γίνει αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη με την Ομάδα Δράσης και τη γαλλική Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά ιδιωτικές εξειδικευμένες εταιρείες αξιολόγησης προσωπικού υπό τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, θα σαρώσουν τις δομές του κράτους τους, μέσα από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δράσεις, που θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, η δημιουργία επιτελικού κράτους.