Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

92% φθηνότερα αγοράστηκε νοσοκομειακό φάρμακο μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας



Έκπτωση της τάξης του 92% κατάφερε να πετύχει το υπουργείο Υγείας για την προμήθεια νοσοκομειακού φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία. Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, με τη νέα διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας η αγορά ενός αντιβιοτικού που αφορά τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων της χώρας επετεύχθη με 420.000 ευρώ, από 5.200.000 ευρώ που ήταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη.




 Η ηλεκτρονική δημοπρασία στο ΕΣΥ πραγματοποιείται για δεύτερη φορά.

Την πρώτη φορά -τον περασμένο Ιούλιο- επετεύχθη μείωση 85% από την αρχική τιμή. Τότε, το φάρμακο είχε αγορασθεί από ξένη φαρμακευτική εταιρεία, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση το φάρμακο ήταν γενόσημο (αντίγραφο), όμως, ελληνικής εταιρείας. «Μας έλεγαν τον Ιούλιο ότι η εκείνη η ηλεκτρονική δημοπρασία είχε καταλήξει σε εταιρεία που δεν ήταν ελληνική κι ότι αυτό οδηγούσε στην αποβολή των ελληνικών εταιριών από το παιχνίδι. Είχαμε πει αμέσως, ότι κάνουν λάθος και αυτό τώρα αποδεικνύεται», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.

Τέλος, σχετικά με τα όσα ακούγονται για παρενέργειες των γενόσημων φαρμάκων, δήλωσε ότι τεχνηέντως προωθούνται τέτοιες φήμες. «Οι ψαράδες των θολών νερών μας οδήγησαν εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.