Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟΙΚ: Οχι νέα μέτρα το 2012, ελάχιστα έως το 2015



Δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα το 2011 και 2012, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, παρέσχε με νέες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος...










Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα το 2011 και 2012, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, παρέσχε με νέες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης επιπλέον 7 δισ. ευρώ, που προκύπτει από την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Οπως είπε, για το 2011 και το 2012 εχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί εμείς να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι και δίκαιοι. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ακόμη ότι με την εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων, θα διορθωθούν και οι αδικίες.

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, βοηθώντας ταυτόχρονα όλους αυτούς που έχουν ανάγκη, διορθώνοντας αδικίες, στηρίζοντας όσους πραγματικά δεν έχουν εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι για τα επομενα χρονια, από το 2013 έως το 2015, τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελαχιστα και εξήγησε πως «είναι 1% του ΑΕΠ περίπου, κατά μέσο όρο τον χρόνο, όταν μόνο τον Οκτώβριο, για να πάμε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ».

«Κι αυτό το 1%», πρόσθεσε, «μπορεί να εξοικονομηθεί από τις δαπάνες, από ένα άλλο κράτος, από μια καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όπου κάνουμε καθημερινά πολύ σημαντικά βήματα και θέλουμε τη συμπαράσταση των πολιτών, γιατί η μεγάλη αδικία είναι η αδικία που γίνεται σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων μέσω της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι η χώρα διατρεχει «θανάσιμο κίνδυνο σε μια Ευρώπη που παραπαίει» και πως χρειάζεται εθνική υπερπροσπάθεια «για να βγούμε αλώβητοι, όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας από την κρίση αυτή».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος. «Χρειάζεται η χώρα να έχει κάποιους που κρατάνε γερά το τιμόνι αυτή την ώρα της τρικυμίας και πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας όλοι σε αυτά τα μεγάλα εθνικά θέματα, όχι σε θέματα μικρότερης σημασίας», κατέληξε.

«Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την κυβέρνηση Παπαδήμου επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων απαιτεί μεγαλύτερη προσαρμογή», αναφέρει από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και συμπληρώνει: «Και αυτό γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου, το 2011, παρά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών, δεν κατάφερε να επιτύχει τους αναγκαίους και συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, δεν υλοποίησε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ακόμη ότι «οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2013-2015 θα εξειδικευθούν από την επόμενη κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του 2012».

«Η προσαρμογή», τονίζει, «θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών, εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων, και όχι από την περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων».