Στα μέσα της χιλιετίας θα ζουν τόσοι άνθρωποι στις πόλεις όσοι σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μια τεράστια πρόκληση όπως δηλώνει ο πολεοδόμος Έκαρτ Ρίμπεκ με αβέβαια έκβαση.
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις έχει τετραπλασιαστεί σήμερα σε σχέση με πριν από 50 χρόνια. Οι πόλεις διαρκώς μεγαλώνουν κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν και οι περισσότερες πόλεις μαμούθ όπου ζουν 10, 20 ακόμα και 30 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο αριθμός τέτοιων πόλεων μέχρι το 2025 αναμένεται να αυξηθεί στις 29 σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΕ. Στην κορυφή θα συνεχίσουν να βρίσκονται το Τόκιο, η Μουμπάι, η πόλη του Μεξικού, το Σάο Πάολο και η Νέα Υόρκη. Θα ακολουθήσουν η Τζακάρτα στην Ινδονησία, το Λάγος στη Νιγηρία και το Ντακάρ στο Μπαγκλαντές. Στις περισσότερες από αυτές τις πόλεις οι αντιθέσεις είναι τεράστιες. Από τη μια πλευρά πλούτος συγκεντρωμένος στα χέρια των λίγων και από την άλλη πλευρά φτώχεια και εξαθλίωση.
Ρίμπεκ καθηγητής πολεοδομίας στο πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης απαντά:
«Εμείς εδώ στις παλιές βιομηχανοποιημένες πόλεις δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Σε εμάς εδώ ο πληθυσμός περισσότερο συρρικνώνεται παρά αυξάνεται. Στις αναπτυσσόμενες χώρες όμως και στις αναδυόμενες οικονομίες η κατάσταση βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα πρέπει να υποδεχθούν 1,5 δις νέους κατοίκους. Και αυτοί θα πρέπει να βρουν δουλειά, οι πόλεις θα πρέπει να έχουν υποδομές. Αυτή είναι φυσικά μια τεράστια πρόκληση και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει».
Η Κίνα είναι σε καλό δρόμο
Μεγάλο ρόλο παίζει φυσικά και η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, η παιδεία και ο τρόπος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υπερπληθυσμού. Το Τόκιο είναι ένα θετικό παράδειγμα, ότι δεν θα έπρεπε κανείς να φοβάται τον μεγάλο αριθμό κατοίκων. Η κατάσταση είναι φυσικά διαφορετική και από περιοχή σε περιοχή. Ο καθηγητής Έκαρτ Ρίμπεκ θεωρεί πάντως πως η Κίνα έχει καλά χαρτιά.
«Είναι ενδιαφέρον να δούμε την Κίνα. Το μοντέλο ανάπτυξης της βασίζεται στη βιομηχανοποίηση. Και η βιομηχανία απορροφά πολλούς ανθρώπους. Πιστεύω πως η Κίνα έχει καλά χαρτιά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της μια και οι άνθρωποι στις πόλεις θα έχουν εισόδημα μέσω της βιομηχανίας. Επίσης υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό, ότι η κυβέρνηση έχει πρόσβαση στη γη, η οποία ανήκει στο κράτος και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των πόλεων. Η Κίνα ακολουθεί μια πολύ συνειδητή πολεοδομική πολιτική και έχει μεγάλες πιθανότητες παρά την πίεση των μαζών και την παρουσία των μεταναστών σε μια με δυο δεκαετίες να θέσει το πρόβλημα υπό έλεγχο».
dw-world.de