Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Guardian : Φταίει η τοπική κλεπτοκρατία



Ενάντια στο «σύστημα» που ευνοεί τη διαφθορά, την οικογενειοκρατία και τον χρηματισμό στρέφονται οι Έλληνες στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εβδομάδες κατά τις οποίες διαμαρτύρονταν κυρίως για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, μεταδίδει ο βρετανικός Γκάρντιαν.





«Το σύστημα, αργά ή γρήγορα, σε απορροφά», επισημαίνουν οι διαδηλωτές. «Δεν έχεις άλλη επιλογή, παρά να ενταχθείς σε αυτό. Τo βρίσκεις παντού, σε κάθε πτυχή της ζωής σου».

«Στην Ελλάδα οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν επιλέγονται σύμφωνα με τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα», αναφέρει ως παράδειγμα ο Λεωνίδας Πιτσούνης, καθηγητής μαθηματικών που επέστρεψε στη χώρα έπειτα από σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στις Η.Π.Α. και στο London School of Economics. «Αντίθετα, προσλαμβάνονται αν είναι συγγενείς ή φίλοι του εργοδότη ή σε περίπτωση που εκείνος θέλει να τους ανταμείψει για παλαιότερη εξυπηρέτηση».

Ο 55χρονος Βαγγέλης Σγούρας, που ζει πλέον στη Θεσσαλονίκη μετά από 20ετή διαμονή στην Αυστραλία, συμπληρώνει: «Εδώ, η επίσκεψη σε γιατρό κοστίζει 50 ευρώ, ή 80 αν ζητήσει κανείς απόδειξη. Όμως, τα τριάντα επιπλέον ευρώ δεν αποτελούν αμελητέα οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή. Οπότε, τι κάνει; Πληρώνει 50, αποδεχόμενος τους όρους του συστήματος».

Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν δείχνουν να περιορίζονται μόνο σε επικρίσεις. Η λύση; «Σχεδόν όλοι συμφωνούμε ότι ο μοναδικός τρόπος να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα είναι να καταρριφθεί το υπάρχον σύστημα και να αντικατασταθεί με νέο, πιο δίκαιο και επί της ουσίας αποτελεσματικό», τονίζει η Βέτα Τσαλίκη, επικεφαλής σχολείου μέσης εκπαίδευσης.

«Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα χωρίς άλλη καθυστέρηση», προσθέτει ο Λεωνίδας Πιτσούλης. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί τις τελευταίες δεκαετίες λειτουργούσε όπως ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που μολυνόταν διαρκώς από ιούς. Πρέπει να του περάσουμε νέα προγράμματα και να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του από την αρχή».

«Αναμφισβήτητα, απαιτείται και νέος τρόπος διακυβέρνησης της χώρας», συμπληρώνει ο Βαγγέλης Σγούρας. «Όμως, είναι δύσκολο να ορίσουμε ακόμα με ακρίβεια ποιος είναι ο κατάλληλος. Γι' αυτό, ίσως θα πρέπει να παραμείνουμε προσωρινά υπό την επίβλεψη ευρωπαϊκών φορέων, ώσπου να καταφέρουμε να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις».

Παράλληλα, νέοι με υψηλή μόρφωση, εξοικείωση με την τεχνολογία, εμπειρία στις συνθήκες διαβίωσης σε χώρες του εξωτερικού και πρόθεση να εργαστούν υπεύθυνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμμετείχαν σε αρκετές διαδηλώσεις. Ο Σπύρος Γκέλης, καθηγητής βιολογίας τονίζει: «Συνεχίζω να εργάζομαι παρά τις χαμηλές οικονομικές μου απολαβές, γιατί αγαπώ τη δουλειά μου και θέλω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό στους μαθητές μου. Εξάλλου, ποτέ δεν ξόδευα πολλά χρήματα».

Guardian