Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα, πτώχευση ή αποκλεισμός από την ευρωζώνη;



Τα σενάρια για το «από δω και πέρα» στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα απασχολούν το γερμανικό τύπο. Οι εφημερίδες παραθέτουν τα υπέρ και κατά της διαγραφής, της πτώχευσης και του αποκλεισμού από την ευρωζώνη.






Είναι ακόμα εφικτή η σωτηρία της Ελλάδας; διερωτάται η εφημερίδα Handelsblatt: «Στην Ευρώπη έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος θέσεων μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους και εκείνων που προειδοποιούν για τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης. «Κούρεμα» ζητούν πολιτικοί και οικονομολόγοι, ενώ τραπεζίτες και κυρίως κεντρικοί τραπεζίτες είναι σαφώς αντίθετοι».

Η οικονομική εφημερίδα παραθέτει τις απόψεις του προέδρου της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν και του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρικ: «Σε πρόσφατη ομιλία του στη Ζυρίχη ο επικεφαλής της Deutsche Bank τάχθηκε υπέρ της μιας σταδιακής μείωσης του χρέους και κατά ενός μπιγκ μπαγκ, μιας δηλαδή διαγραφής μια κι έξω.

Από την άλλη πλευρά ο Πέερ Στάινμπρικ θεωρεί ότι το «κούρεμα» είναι μονόδρομος και τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να αναβάλλουμε το μοιραίο μόνο και μόνο για να μην ζημιωθούν μερικές τράπεζες. Κατά την άποψη του πρώην υπουργού ο κίνδυνος ενός ντόμινο στην Ευρώπη, για τον οποίο προειδοποιεί ο πρόεδρος της Deutsche Bank είναι ελεγχόμενος».

Όχι στο ξεπούλημα της ελληνικής δημόσιας περιουσίας σε τιμή ευκαιρίας

Το Handelsblatt φιλοξενεί επίσης άρθρο του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο οποίο τάσσεται υπέρ της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη χώρα μας ο κ. Στάινμαϊερ σημειώνει: «Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις τους τελευταίους μήνες και έχει καταφέρει αρκετά. Το αν αρκούν οι προσπάθειες αυτές θα το αξιολογήσει η τρόικα. Ακόμα όμως κι αν δοθεί το πράσινο φως στην 6η δόση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο με χρήμα δεν λύνεται το πρόβλημα. Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει μακροπρόθεσμα αν η χώρα ακολουθήσει με την βοήθεια της Ευρώπης μια πορεία εκσυγχρονισμού. Η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της 200 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία σε τιμή ευκαιρίας. Θα ήταν προτιμότερη μια ευρωπαϊκή λύση διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων έτσι ώστε η δημόσια περιουσία να ιδιωτικοποιηθεί σταδιακά μέσα σε μια δεκαετία αποδίδοντας όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη». Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάϊερ προειδοποιεί τέλος: «Τα ζητούμενα είναι ικανότητα διαχείρισης της κρίσης, ευθύνη και αλληλεγγύη. Αν δεν πετύχουμε τώρα ένα νέο ξεκίνημα τότε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν θα επιζήσει αυτή την κρίση».

Η διαγραφή δίνει στην Ελλάδα προοπτική


Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παραθέτει ένα δίλημμα: «Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν. Είτε η Ελλάδα θα πάρει το δρόμο μιας περισσότερο ή λιγότερο συντεταγμένης πτώχευσης, η οποία προς τον παρόν δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή, είτε θα τεθεί εκτός ευρωζώνης σε συνδυασμό με μερική διαγραφή των χρεών της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα πάρει ανάσα και ταυτόχρονα αποκτά προοπτική, για την οποία οι Έλληνες αξίζει να σηκώσουν τα μανίκια. Η προοπτική αυτή ονομάζεται Ευρώπη. Οι Έλληνες όμως θα πρέπει να πρώτα να κερδίσουν με το σπαθί τους την προοπτική αυτή.

Στόχος να κερδηθεί χρόνος

Η εφημερίδα Die Welt επισημαίνει με αφορμή την αποτυχία της Ελλάδας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους: «Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικά την 6η δόση. Με το σκεπτικό να κερδηθεί χρόνος. Χρόνος απαραίτητος για την προετοιμασία μιας μερικής διαγραφής του χρέους. Η Αθήνα χρειάζεται ένα “κούρεμα“, το οποίο θα έχει αναμφισβήτητα κόστος και θα επιβαρύνει κυρίως τον Γερμανό φορολογούμενο. Η διαγραφή θα σημάνει όμως ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα. Ναι, το “κούρεμα“ εγκυμονεί κινδύνους. Όμως οι αγορές τον αναμένουν ούτως ή άλλως. Η διαγραφή θα ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο για όλους τους εμπλεκόμενους», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.  
dw-world.de