Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η Γερμανία υποβαθμίζεται, κομήτης χτυπά την Γη



Η Γερμανία θα χάσει την βέλτιστη αξιολόγηση ΑΑΑ. Ναι, και ένας αστεροειδής θα χτυπήσει την Γη την επόμενη εβδομάδα.  Ελάχιστες είναι οι χώρες, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ασφαλέστερες από την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.





Κι όμως, οι traders πήραν στα σοβαρά μια φήμη ότι θα υποβαθμιστεί η γερμανική οικονομία, στην συνεδρίαση της Πέμπτης, προκαλώντας πρόσκαιρες απώλειες της τάξης του 4% στον δείκτη DAX και 1% στο ευρώ.

Η φήμη ήταν ξεκάθαρα γελοία. Όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας λόγος υποβάθμισης –οι Γερμανοί, σε αντίθεση με τους Αμερικανους και τους Ιάπωνες, είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν τα υψηλά δημοσιονομικά τους στάνταρ- αλλά και οι οίκοι δεν κινούνται αιφνιδιαστικά, όταν διακυβεύεται η μοίρα των διεθνών αγορών. Η Standard & Poor’s είχε, για παράδειγμα, προειδοποιήσει πολλούς μήνες πριν για την υποβάθμιση των ΗΠΑ.

Φυσικά, ψεύτικες φήμες κυκλοφορούν συνέχεια στις αγορές. Όμως οι αρχές θα πρέπει να κάνουν έρευνα για αυτή την συγκεκριμένη. Αν, για παράδειγμα, είναι υπεύθυνο ένα hedge fund που έχει σορτάρει τις γερμανικές μετοχές, θα πρέπει να γίνει αντικείμενο έρευνα

Ισως πάλι όχι. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι, αν ένας επενδυτής είναι τόσο ανόητος που να πιστέψει τέτοια γελοία υπόθεση, του αξίζει να χάσει λεφτά. Οι επόπτες έχουν ευθύνη να προστατεύσουν τους αθώους επενδυτές, αλλά υπάρχουν και όρια.

Οι επενδυτές πρέπει να πάρουν ένα μάθημα από αυτό το επεισόδιο. Είτε η όλη υπόθεση ήταν παράλογη, είτε παράνομη είτε απλά αστεία, δείχνει ότι –για την ώρα τουλάχιστον- ο φόβος συνεχίζει να κυριεύει τις αγορές.