Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

«Η κρίση θα επιστρέψει το φθινόπωρο»



Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων στην Ελλάδα αλλά και μια συνέντευξη του Λαρς Φελντ, οικονομικού συμβούλου της καγκελαρίου Μέρκελ, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.  'Οι ταξιτζήδες μπλοκάρουν τα αεροδρόμια’, είναι ο τίτλος της εφημερίδας Kölner Stadt Anzeiger.




O Γκερτ Χέλερ στην ανταπόκρισή του σημειώνει: «Εδώ και δυο εβδομάδες διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες ταξί. Αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης να ανοίξει το μέχρι τώρα προστατευόμενο επάγγελμά τους. Οι περίπου 30.000 ταξιτζήδες φοβούνται για την αξία των αδειών τους, οι οποίες στη μαύρη αγορά κοστίζουν μέχρι και 350.000 ευρώ. Ένα άνοιγμα του επαγγέλματος θα σήμαινε ότι θα θίγονταν και οι δουλειές των ‘διαμεσολαβητών’, οι οποίοι νοικιάζουν τα ταξί όταν οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν οι ίδιοι να εργαστούν και ως οδηγοί. Μερικοί από αυτούς τους πράκτορες – στην Αθήνα υπάρχουν λίγες δεκάδες – νοικιάζουν σε άλλους περισσότερα από 100 ταξί και έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, ποσό το οποίο δεν δηλώνεται στην εφορία. Πρόκειται λοιπόν για πάρα πολλά χρήματα και για αυτό εξίσου σκληρές είναι οι διαμαρτυρίες».

Με το ίδιο θέμα ασχολείται η αυστριακή Die Presse, η οποία με αφορμή την περίπτωση ενός οδηγού, ‘ο οποίος δεν είχε την τύχη να κατάγεται από μια μεγάλη οικογένεια ιδιοκτητών ταξί’ αγόρασε στη μαύρη αγορά μια άδεια για 100.000 ευρώ. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα του επαγγέλματος ήρθαν πολύ αργά. Με αφορμή αυτή την περίπτωση η εφημερίδα αναφέρεται στην απελευθέρωση των 150 επαγγελμάτων και στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών ότι η μαύρη αγορά πλήττει σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα όλων.

«Η κρίση θα επιστρέψει το φθινόπωρο»
είναι ο τίτλος αναλυτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο Λαρς Φελντ , οικονομολόγος και σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, στη Süddeutsche Zeitung. Πιστεύει πως δεν διαλύθηκαν τα σύννεφα και οι αναταράξεις από τις οικονομικές αγορές και προειδοποιεί για μια απομάκρυνση από το όραμα της κοινής Ευρώπης. «Θα ζήσουμε το φθινόπωρο μια νέα νευρικότητα. Περιμένω ότι οι αμφιβολίες των αγορών θα επιστρέψουν το αργότερο το Σεπτέμβριο. Θα αναρωτηθούν και πάλι εάν η βοήθεια για την Ελλάδα επαρκεί και αν άλλες χώρες επιδεικνύουν την απαιτούμενη δημοσιονομική πειθαρχία».

Ειδικότερα για την Ελλάδα ο Λαρς Φελντ επισημαίνει: «Το πακέτο για την Ελλάδα δεν επαρκεί για να μπει η χώρα σε μια τροχιά σταθερής οικονομικής κατάστασης. Θα πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη περικοπή των χρεών και μια μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών».

Τέλος η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες φιλοξενεί ρεπορτάζ με τον τίτλο ‘Οι Έλληνες ξοδεύουν λιγότερα’ και υπότιτλο ‘Μειωμένα έσοδα, μεγαλύτερα έξοδα. Η κρίση στην Ελλάδα πλήττει φτωχούς και πλούσιους το ίδιο’. Το άρθρο αναφέρεται στις προσωπικές ιστορίες πολλών εργαζομένων από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Ένας επιχειρηματίας με τέσσερα καταστήματα οικιακών ειδών αναγκάστηκε μεν να τα κλείσει, αλλά εξακολουθεί να χρωστάει στις τράπεζες. Ένας συνταξιούχος οικοδόμος δεν παίρνει πλέον 733 ευρώ το μήνα αλλά 503, ένας άνεργος πρέπει να τα βγάλει πέρα με 454 ευρώ το μήνα, τα οποία από τον Σεπτέμβριο θα κοπούν και αυτά, ενώ τέλος ένας άλλος επιχειρηματίας αναγκάστηκε να απολύσει τα δύο τρίτα του προσωπικού του. Οι Έλληνες διαθέτουν πλέον λιγότερα και για αυτό το λόγο μπορούν να ξοδεύουν λιγότερα.