H πορεία της τιμής του χρυσού είναι εντυπωσιακά ανοδική. Το 1990 η ουγγιά κόστιζε περίπου 300. Τότε το φάντασμα του πληθωρισμού είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο της οικονομίας.
Εκτός αυτού η Αυστραλία το 1997 πούλησε τα μισά αποθεματικά της μειώνοντας ακόμα περισσότερο την τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Παράλληλα μειωνόταν και η παραγωγή του. Μόνο στην Νότια Αφρική 200.000 εργάτες έχασαν τη δουλειά τους.
Από τότε που έγιναν όμως τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου η κατάσταση άλλαξε. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ύφεσης οι αγορές τροφοδοτήθηκαν με ρευστό. Έτσι όμως παράλληλα επέστρεψε και το φάντασμα του πληθωρισμού. Παράλληλα τρία γεγονότα ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η επένδυση σε χρυσό είναι ότι καλύτερο είχαν να προτείνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι.
Το πρώτο ήταν η κατάρρευση της Lehman Bank το 2008, το δεύτερο ήταν το 2010 όταν διαφάνηκε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζε η Ελλάδα και το τρίτο το 2011 όταν η ευρωζώνη φάνηκε πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Οι προβλέψεις των ειδικών λένε πως η τάση αυτή θα διατηρηθεί και μάλιστα υπολογίζουν πως το 2012 η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 1.750 δολάρια την ουγγιά. Υπολογίζεται πως οι ΗΠΑ διαθέτουν 8.133 τόνους χρυσού και η Γερμανία 3.401. Συνολικά οι τράπεζες όλου του κόσμου διαθέτουν 27.300 τόνους χρυσού.
XrimaNews.gr