Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Το 2ο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έφερε μία θετική αλλαγή.. για την ώρα

Το 2ο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έγινε το αντικείμενο πολλών συζητήσεων και διαξιφισμών με άλλους να θεωρούν πως δεν αλλάζει τίποτε ουσιαστικό και ότι θα καταρρεύσει τελικά από το βάρος που ασκεί στην κοινωνική δομή της χώρας και άλλους να θεωρούν πως αποτελεί μία ουσιαστική ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.





Αν και η αλήθεια, συνήθως, βρίσκεται κάπου στη μέση, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς έχει επιδράσει το 2ο πακέτο διάσωσης στην ελληνική αγορά ομολόγων και ποιος ο αντικειμενικότερος αναλυτής από μία εξειδικευμένη μηχανή ανάλυσης όπως αυτή του 3F;

Στο κυκλικό διάγραμμα της εικόνας υπάρχουν 3 ομόκεντροι κύκλοι με δύο χρώματα, το κόκκινο και το μπλε. Ο μικρότερος κύκλος αποτυπώνει το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο μεσαίος το μεσοπρόθεσμο και ο μεγάλος το μακροπρόθεσμο. Το μπλε χρώμα δείχνει πως οι αγορές βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα θετικά και δεν περιμένουν άνοδο των επιτοκίων τους (ούτε άνοδο των spread) και το κόκκινο το αντίθετο, ότι βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα αρνητικά και περιμένουν άνοδο των επιτοκίων.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι επενδυτές είναι θετικοί απέναντι στα ελληνικά ομόλογα ως προς τη μεσοπρόθεσμη πορεία τους αλλά έχουν επιφυλάξεις για τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη πορεία τους. Αυτό συμβαίνει πιθανώς γιατί στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα υπήρξε η νέα επίθεση στην Ευρώπη με στόχους, κυρίως, την Ιταλία και την Ισπανία ενώ για το μακροπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχουν ακόμη οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες τόσο για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής όσο και της ελληνικής κρίσης.

Στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να θεωρούν πως η επίδραση των αποφάσεων της 2ης Ιουλίου είναι θετική ενώ το γεγονός πως επηρεάστηκε θετικά κατά 25% και ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας είναι, επίσης, ενδιαφέρον, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.

Η μηχανική ανάλυση, επομένως, με δύο λόγια μας λέει τα εξής: θετική η επιρροή του 2ου πακέτου διάσωσης στα ελληνικά ομόλογα αλλά με τα ρίσκα να παραμένουν στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

XrimaNews.gr