Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τα βρήκαν τράπεζες και κυβέρνηση στη Γαλλία για το roll over του ελληνικού χρέους



Κινητικότητα όσον αφορά την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος ενός νέου πακέτου διάσωσης σημειώνεται στη Γερμανία και τη Γαλλία. Στο Παρίσι τράπεζες και κυβέρνηση φέρονται να συμφώνησαν σε κοινό σχέδιο.







Ενώ στο Βερολίνο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη στη Γαλλία, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, η κυβέρνηση της χώρας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο επανεπένδυσης μέρους των ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν. Το σχέδιο προβλέπει την επανεπένδυση του 70% των χρημάτων που θα λάβουν οι επενδυτές άμα λήξει η
διάρκεια του δανεισμού. Το 50% από αυτά θα επανεπενδυθούν σε νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας, με επιτόκιο ανάλογο με το επιτόκιο που καλείται να καταβάλει η Αθήνα για το πακέτο δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι επενδυτές θα λάβουν «μπόνους», το ύψος του οποίου δεν προσδιορίζεται. Το υπόλοιπο θα διοχετεύεται σε ένα ταμείο «μετοχών υψηλής ποιότητας» το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών και αυτό θα συνιστά το ταμείο ασφαλείας στη θέση των κρατικών εγγυήσεων, που ζητούν οι τράπεζες.

Διαμαρτυρία κατά της πολιτικής Μέρκελ στην κρίση του ευρω

Περίπου εκατό γερμανικές οικογενειακές επιχειρήσεις εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ στο ζήτημα της διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης. Σε σχετική διακήρυξη τους, που φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα Die Welt, οι γερμανικές επιχειρήσεις καλούν τους βουλευτές της χώρας «να βάλουν τέλος στην ανεύθυνη πολιτική των χρεών» που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση. Τους καλούν επίσης να προωθήσουν αλλαγές στις θεμελιώδεις συνθήκες της ΟΝΕ. «Θα πρέπει να καταστεί δυνατή η αποχώρηση και ο αποκλεισμός χωρών από την ΟΝΕ» αναφέρεται στη σχετική διακήρυξη. Ο Σύνδεσμος Οικογενειακών Επιχειρήσεων χαρακτηρίζει «ολέθρια» την πολιτική της ομπρέλας προστασίας του ευρώ που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ασύμφορο σενάριο η χρεοκοπία

Δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας δηλώνει ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, καθώς όπως επισημαίνει δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο ελληνικός λαός θα αποδεχθεί το πρόγραμμα περικοπών του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Μιλώντας στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ORF, ο κ. Φάιμαν χαρακτήρισε τη χρεοκοπία το πιο ασύμφορο σενάριο, το οποίο «δεν επιτρέπεται να επιθυμεί κανείς». Ο αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα και η ΕΕ «να μην χρειαστούν ένα σχέδιο Β».
dw-world.de