Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

«Ναι» στην έξοδο από την πυρηνική ενέργεια από τους Γερμανούς



Ιστορική η σημερινή απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου. 30 χρόνια μετά τις μαχητικές διαδηλώσεις του αντιπυρηνικού κινήματος ενέκρινε με 513 ψήφους υπέρ, 79 κατά και 8 αποχές τη σταδιακή έξοδο από την πυρηνική ενέργεια.






Ανάμεσα σε αυτούς που καταψήφισαν το σχέδιο νόμου για τη σταδιακή κάθοδο της χώρας από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας ήταν 5 βουλευτές των κυβερνητικών χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) και δύο βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών: ο Φρανκ Σέφλερ, ειδικός σε οικονομικά θέματα και γνωστός από τις προτάσεις του για «πώληση των ελληνικών νησιών» και ο εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ράινερ Στίνερ.

Η πράσινη οικονομία ευκαιρία για την Γερμανία και την ΕΕ

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ - αρχηγός του SPDΖίγκμαρ Γκάμπριελ - αρχηγός του SPDΠαρά την πλατιά συναίνεση στο θέμα της ενέργειας δεν έλειψαν στη συζήτηση που προηγήθηκε οι διαφοροποιήσεις, αλλά και η ένταση.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καταλόγισε στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στο θέμα της ενέργειας, όπως και σε πολλά άλλα, «πολιτικό καιροσκοπισμό» και έλλειψη στρατηγικής.

Γιατί, αναρωτήθηκε ο κ. Γκάμπριελ, δεν προωθεί η καγκελάριος στην ΕΕ ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με κέντρο βάρους όχι τη Σαχάρα, αλλά χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Τουρκία;

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Μέρκελ.

Από το Κόμμα των Πρασίνων η Ρενάτε Κύναστ αξιοποίηση την ευκαιρία για να ευχαριστήσει όλους αυτούς τους ακτιβιστές που εδώ και τριάντα χρόνια αγωνίζονται για την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια και που γι’ αυτό τον λόγο ήρθαν αντιμέτωποι όχι μόνον με την ποινικοποίηση του αγώνα τους, αλλά και με κοινωνικές διακρίσεις.

Στη συνέχεια η κ. Κύναστ διετύπωσε το αίτημα να διαδραματίσει παγκοσμίως η Γερμανία πρωτοποριακό ρόλο στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας.