
Mεταξύ άλλων, ζητείται η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Επίσης ζητούν από την Αθήνα ένα αυστηρό πρόγραμμα περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.
Το ψήφισμα, που θα κατατεθεί την Παρασκευή στο γερμανικό κοινοβούλιο, εγκρίθηκε από τις ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), εννέα βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ πέντε απείχαν της ψηφοφορίας.
Βασική προϋπόθεση για την παροχή νέας βοήθειας είναι, σύμφωνα με το έγγραφο, η συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το έγγραφο αναμένεται να εγκριθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας από το γερμανικό κοινοβούλιο. Στο κείμενο αυτό αποδίδεται χαρακτήρας «οδηγιών» ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και του επόμενου Eurogroup. Θα εμπεριέχει δηλαδή τις βασικές συντεταγμένες της πολιτικής που θα καλείται να ακολουθήσει η Α. Μέρκελ και ο υπουργός της επί των Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Η συγκατάθεση των ΚΟ δεν θεωρούνταν δεδομένη στο προοίμιο των συνεδριάσεων καθώς σημαντικός αριθμός.
«Καταστροφικές επιπτώσεις από μη ελεγχόμενη χρεοκοπία»
Έκκληση προς το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδος με την συμμετοχή ιδιωτών απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Επανέλαβε πως μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στιες αγορές.
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σοβαρή και πως απαιτούνται εκτενείς μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για την παροχή επιπλέον βοήθειας.
Υποστήριξε ότι είναι αναπόφευκτη η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη λύση του ελληνικού προβλήματος.
Σημειώνεται πάντως, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες, έχοντας προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις (και ειδικά το Βερολίνο) ότι οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο θα οδηγούσε σε πιστωτικό γεγονός.
ΣΚΑΙ