Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

"Πατριωτικό καθήκον η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου"



Έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως προπομπό μιας νέας αρχής για την Ελλάδα

Εν μέσω έντονων λαϊκών αντιδράσεων και ενόψει της 48ωρης απεργίας της Τρίτης και της Τετάρτης άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας στην Βουλή η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά την έναρξη της συνεδρίασης έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας επί της διαδικασίας, η οποία απορρίφθηκε με ψηφοφορία. Κατά του αιτήματος ψήφισε και η ΝΔ.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει τυχόν ανταρσίες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τις τελευταίες ημέρες διαδοχικές συναντήσεις με βουλευτές "ύποπτους" και με όσους έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

Διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από 180 βουλευτές, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθασοπούλος.

Κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από την συζήτηση και την επιστροφή του κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ονομαστική ψηφοφορία αλλά και διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει συνειδητά εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα.

Για ψευδεπίγραφο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρόνιας λιτότητας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφισή του με διευρυμένη πλειοψηφία και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέτει ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Μήνυμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί πατριωτικό καθήκον και βάζει οριστικά τις βάσεις για μια νέα αρχή.

Με συνεχείς προτροπές στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει για την ανάγκη να περάσουν τα νέα μέτρα, ώστε να πάρει η Ελλάδα την 5η δόση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η καταστροφική διακυβέρνηση οδήγησε τη χώρα στα υπέρογκα χρέη, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση της ΝΔ σχετικά με το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο.

"Είναι πρώτοι στα εύκολα και τελευταίοι στα δύσκολα" είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟκ χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως μοναδική ελπίδα της χώρας για να ορθοποδήσει.

"Πατριωτικό μου καθήκον, ήταν να μην αφήσουμε τον μισθωτό και τον συνταξιούχο στην ανασφάλεια" υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου εξασφαλίζουμε την καταβολή της 5ης δόσης, αλλά και τη σιγουριά για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με την ανάσα που θα πάρει η Ελλάδα εξασφαλίζει ακόμη μεταφορά τεχνογνωσίας και επιτάχυνση της χρηματοδότησης σε τομείς όπως η Παιδεία και η στήριξη της απασχόλησης.

Χαρακτήρισε απόλυτα αναγκαίο το καθήκον της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και στέλνοντας μήνυμα στους βουλευτές του τόνισε ότι "πρέπει όλοι να βάλουμε την πατρίδα, πάνω από το κομματικό συμφέρον".

Ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε ότι με το Μεσοπρόθεσμο η χώρα θα έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να σωθεί και θα κλείσει ένα κεφάλαιο αβεβαιότητας. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Νέα πρόταση συναίνεσης

"Όλοι οι Έλληνες περνάμε δύσκολες ημέρες. Είμαστε εδώ για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Θα γίνει με κόστος, αλλά θα το πετύχουμε" είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κάνει το καθήκον της απέναντι στα παιδιά μας, ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει ένα ακόμα "άνοιγμα" στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συναίνεση.

"Είναι ευκαιρία να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο, ότι είμαστε ενωμένοι. Δεν σας καλώ απλώς να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Σας καλώ να ψηφίσετε με το χέρι στην καρδιά για την Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά.
news247.gr