Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Τα δέντρα αντιστέκονται στην κλιματική αλλαγή

Από τον Αμαζόνιο ως την Ινδονησία, τα δάση πυκνώνουν, βοηθώντας πολλές χώρες να αντισταθμίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν σε νέα έκθεσή τους με το χαρακτηριστικό τίτλο «Η Μεγάλη Αντιστροφή» ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης.




Οι επιστήμονες κατέγραψαν την τάση αυτή στα δάση των 45 από τις 68 χώρες που μελέτησαν και τα οποία αντιπροσωπεύουν το 72% των δασικών εκτάσεων παγκοσμίως. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία ήταν αφιερωμένη στα δάση, κάλεσαν όσους εμπλέκονται στις προσπάθειες υπολογισμού της αξίας των δασών (στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάσχεσης της υπερθέρμανσης) να λάβουν περισσότερο υπόψη τους το μέγεθος των δένδρων παρά την περιοχή που αυτά καλύπτουν.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, τα νέα δεδομένα που καταδεικνύουν ότι τα δάση πυκνώνουν και αποτελούνται από ολοένα και μεγαλύτερα δέντρα, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. «Η μεγαλύτερη πυκνότητα σημαίνει ότι τα δάση παγκοσμίως κατακρατούν περισσότερο άνθρακα», λένε μεταξύ άλλων για τη μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στη γνωστή δικτυακή επιθεώρηση PloS One.