Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Για νέο δάνειο 100 δις ευρώ κάνει λόγο το γερμανικό Spiegel

Ήταν προγραμματισμένο να φτάσει ως 80 δισ. αλλά υπάρχουν περισσότερες ανάγκες, λέει το Spiegel - Η συμμετοχή ιδιωτών είναι απαραίτητη λέει ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών - Σύμφωνα με το Dow Jones Newswire οι ιδιώτες θα συμμετέχουν με 30 δισ. ευρώ. Ακόμη και πάνω από 100 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει το νέο δάνειο προς την Ελλάδα μεταδίδει μέσω της ιστοσελίδας του το γερμανικό Spiegel, τονίζοντας ότι τελικά η βοήθεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ό,τι πιστευόταν.




 Eπικαλούμενο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την τρόικα, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, το Spiegel αναφέρει ότι το ποσό τελικά θα είναι πάνω από 100 δισ. ευρώ αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να βγει στις αγορές το 2013 και το 2014.

Αν το ποσό είναι όντως αυτό τότε το δάνειο θα φτάσει στο ιλλιγιώδες ποσό των 210 δισ. ευρώ.

Το περιοδικό φιλοξενεί και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Γιεργκ Άσμουσεν, ο οποίος αναφέρει ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, ενώ σύμφωνα με το Dow Jones Newswire οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχου καταλήξει σε μία κατ' αρχήν συμφωνία για συμμετοχή ιδιωτών με 30 δισ. ευρώ στη βοήθεια.

Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ανεμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup στις 20 Ιουνίου, καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να τρέξει γρηγορότερα τιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέσω του οποίου θα συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ ως το 2015, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως “η Ελλάδα έχει ανανεώσει την δέσμευσή της να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις” και ότι τις επόμενες ημέρες τα σχετικά νομοσχέδια θα λάβουν τελική μορφή και θα υποβληθούν στη Βουλή για συζήτηση και για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.

Όντως το Μεσοπρόθεσμο που θα περιλαμβάνει τις αποκρατικοποιήσεις, νέας σκληρά φορολογικά μέτρα και απολύσεις στο Δημόσιο, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι σε αλλεπάληλες κυβερνητικές συσκέψεις πριν πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Σύμφωνα πάλι με την εφημερίδα Welt, η γερμανική κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο ώστε οι ιδιώτες πιστωτές που κατέχουν ομόλογα που λήγουν το 12, το 13 και το 14 θα κληθούν να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με άλλα που θα έχουν περίοδο αποπληρωμής επτά ετών. Όσοι δεχτούν να το κάνουν θα έχουν – σύμφωνα με το δημοσίευμα – προνομιακή μεταχείριση σε περίπτωση κάποιου είδους αναδόμησης.