Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Μία πολύ καλή παρατήρηση του xrimanews.gr

Mηδενική ανησυχία για την 5η δόση φανερώνει δείκτης τραπεζικής ρευστότητας

Όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανησυχούν για την απότομη αύξηση του χρηματοπιστωτικού ή του χρηματοοικονομικού κινδύνου τότε αναζητούν ταχύτατα την ασφάλεια που παρέχει η 'αγκαλιά' της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποθηκεύοντας τα κεφάλαια τους εκεί και αποσύροντας τους από τις αγορές κάτι που προκαλεί κρίση ρευστότητας.



Οι τράπεζες σταματούν να εμπιστεύονται ακόμη και η μία την άλλη και αρνούνται να δανείσουν χρήματα μεταξύ τους ενώ προτιμούν να πάρουν το επιτόκιο που παρέχει η ΕΚΤ εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια εν μέσω ενός προβλεπόμενου μεγάλου κινδύνου.

Αυτό ακριβώς συνέβη τον Απρίλιο του 2010 όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετέφεραν κεφάλαια ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό το φόβο ενδεχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας ενώ το ίδιο είχε συμβεί και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στην εικόνα βλέπουμε το σχετικό δείκτη να βρίσκεται στο ζενίθ του τον Ιούνιο του 2010, λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και στη συνέχεια να ακολουθεί πτωτική πορεία με μερικές εξάρσεις κατά λίγο πριν τη διάσωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, ο δείκτης παραμένει κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του από το 2008 ενώ ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει σχεδόν στο μηδέν. Αυτό υποδεικνύει μηδενική ανησυχία των ευρωπαϊκών τραπεζών για οποιοδήποτε γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοοικονομική, χρηματοπιστωτική ή τελικά τραπεζική κρίση στην Ευρώπη. Έτσι, είτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούν πως μία ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας θα αποτελέσει ένα γεγονός με μηδενικές συνέπειες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, κάτι απίθανο, είτε θεωρούν δεδομένη την καταβολή της 5ης δόσης (ή της πρώτης δόσης ενός νέου προγράμματος) κάτι που είναι και το πιθανότερο.