Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Γερμανία: Iστορική απόφαση για κλείσιμο των αντιδραστήρων έως το 2022


Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωνε ότι η κυβέρνησή της εξέταζε το ενδεχόμενο να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έως το 2022.
Παρά τις αντιδράσεις του κλάδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ανακοίνωσε ότι, μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που διήρκεσε έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο κυβερνητικός συνασπισμός έλαβε τελικά την ιστορική απόφαση: μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Γερμανία θα γίνει η πρώτη βιομηχανική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια, κλείνοντας και τους 17 σταθμούς της.
Συγκεκριμένα, οι επτά παλαιότεροι αντιδραστήρες της χώρας -η λειτουργία των οποίων είχε ήδη διακοπεί- και ακόμη ένας, δεν θα επαναλειτουργήσουν. ’λλοι έξι θα κλείσουν έως το 2021, ενώ μέσα στο 2022 θα τεθούν εκτός λειτουργίας και τα τρία τελευταία πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας. «Είναι οριστικό. Η καταληκτική ημερομηνία για τους τελευταίους τρεις πυρηνικούς σταθμούς είναι το 2022», υπογράμμισε ο Ρέτγκεν». «Δεν υπάρχει ρήτρα αναθεώρησης.»
Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, σε περισσότερες από 20 πόλεις. Σε μια χώρα με ισχυρό κίνημα κατά των πυρηνικών, οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω μετά από το ατύχημα στο σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.
Να σημειωθεί ότι βάσει νόμου που είχε υιοθετήσει ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, η Γερμανία επρόκειτο να διακόψει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έως το 2020. Η εκλογική νίκη Μέρκελ ανέτρεψε τα σχέδιά τους, αφού μία από τις πρώτες ενέργειες του συνασπισμού της ήταν να παρατείνει την εκμετάλλευση των αντιδραστήρων.
Η υπόθεση πήρε νέα τροπή με την πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας, η οποία φαίνεται πως πυροδότησε αρχικά μεταστροφή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, «αδελφού» κόμματος της κυβερνώσας παράταξης στη Βαυαρία. Ο επικεφαλής της Χορστ Ζεχόφερ κάλεσε το Βερολίνο να καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών, δίνοντας έτσι περιθώριο στον ενεργειακό κλάδο να επικεντρωθεί σε εναλλακτικές λύσεις, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Λίγες ημέρες αργότερα, η ’νγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι συμφωνεί με τους Βαυαρούς εταίρους της ότι το 2022 είναι «μια καλή στιγμή» να κλείσουν όλοι οι αντιδραστήρες.
Τώρα, η Γερμανία καλείται να βρει μέχρι το τέλος του 2022 με ποιόν τρόπο θα καλύψει το 22% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, που σήμερα καλύπτονται από τους πυρηνικούς σταθμούς.
πηγή:  naftemporiki.gr