Το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και την αναδιάρθρωση του εναπομείναντος χρέους πρότεινε ως λύση στο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας ο Έλληνας καθηγητής Οικονομικών στα πανεπιστήμια Yale και UCL, Κώστας Μεγκίρ, κατά τη διάρκεια ακαδημαϊκής συζήτησης για την ελληνική οικονομία στο London School of Economics.
Ο κ. Μεγκίρ τόνισε ότι το χρέος της χώρας συνοδευόμενο από τη χαμηλή παραγωγικότητα δεν είναι βιώσιμο, καθώς με αυτούς τους ρυθμούς η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει σε τόκους το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, κυρίως σε πιστωτές από το εξωτερικό. «Είμαστε ήδη σε θέση αναδιάρθρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, ούτε για τον οφειλέτη ούτε για τους πιστωτές να περιμένουν μέχρι την εξάντληση και της τελευταίας πένας πριν αποφασίσουν τη μείωση του χρέους.
Σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση, εκτίμησε ότι η Ισπανία είναι ασφαλής ακόμα και σε περίπτωση ελληνικής αναδιάρθρωσης, ότι η Ελλάδα είναι μικρή για να επηρεάσει με τρόπο καθοριστικό την υπόλοιπη ευρωζώνη και ότι οι τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν με την κατάλληλη στήριξη τις ελληνικές απώλειες. «Ούτως ή άλλως», πρόσθεσε, «οι τράπεζες πήραν ένα ρίσκο γνωρίζοντας ότι υπήρχε πιθανότητα να το πληρώσουν».
Η αναδιάρθρωση αυτή θα συνοδευόταν από αυστηρούς όρους, σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή. Οι υπόλοιπες ελληνικές οφειλές δεν πρέπει να «συγχωρηθούν». Το χρέος θα μπορούσε να μετατραπεί σε ομόλογα που θα υπάγονται στη βρετανική νομοθεσία, θα αγοραστούν από την ΕΚΤ με συσσωρευόμενο τόκο και θα λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για την εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα, ο καθηγητής Μεγκίρ σχολίασε ότι μάλλον πρόκειται για «έλλειψη ανοχής προς τις μεταρρυθμίσεις».
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Γουόρικ και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ηρακλής Πολεμαρχάκης που συμμετείχε στη συζήτηση, εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης δεν υπάρχει λόγος να συζητείται τώρα, από τη στιγμή που συνεχίζει να υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εκτίμησε ότι αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι η συμφωνία λήψης των διεθνών δανείων. Όπως είπε, πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και πέραν του 2012, εφόσον δει ότι εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Πολεμαρχάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «αναπόφευκτο», εκφράζοντας τον προβληματισμό του για δύο χαρακτηριστικά του: πρώτον, ότι υπάρχει μία δυσανάλογη κατανομή βάρους στους μη ιδιαίτερα εύπορους και δεύτερον ότι οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται αποσκοπούν σε μακροπρόθεσμα οφέλη, χωρίς να αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης που συντόνιζε τη συζήτηση, σημείωσε ότι ο κρίσιμος παράγοντας που λείπει από την ελληνική οικονομία είναι η ανάπτυξη.