Τρίτη 24 Μαΐου 2011

FT: "Διαγραφή ελληνικού χρέους τώρα"



Διαφωνει με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ για την ικανότητα αποπληρωμής της χώρας μας, η εφημερίδα FT. Zητά διαγραφή του χρέους τώρα, καθώς η Ελλάδα χαρακτηρίζεται "δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη".





Αποφασιστική διαγραφή των χρεών της Ελλάδας προτείνουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, την Τρίτη, στο οποίο χαρακτηρίζουν "δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη" την ελληνική κυβέρνηση.

Η γνωστή στήλη "LEX" της βρετανικής εφημερίδας επικρίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αρνητική στάση που κρατά απέναντι ακόμη και στην πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης και ειδικά τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και πως όποιες άλλες εναλλακτικές αποτελούν επικίνδυνο αποπροσανατολισμό.

Οι Financial Times αποδίδουν την άρνηση του κ. Τρισέ στα προβλήματα ρευστότητας που θα δημιουργηθούν για την ΕΚΤ από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να αντιμετωπίσει διαγραφές 35%-70% που υπολογίζονται στα 40-50 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα απορρίπτει την επιχειρηματολογία του κ. Τρισέ ότι εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η προάσπιση της Ισπανίας.

Όπως τονίζει "υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα για την αντίθετη άποψη", όπως ότι οι "ανόητοι πιστωτές" θα πρέπει να πληρώσουν, όπως και ότι "υφίστανται σαφείς διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα, με την δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη κυβέρνησή της και τον υποαναπτυγμένο κλάδο εξαγωγών και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ισπανία".

Ο αρθρογράφος των Financial Times καταλήγει σημειώνοντας πως μία αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως "αντιπυρική ζώνη", εάν συνοδευτεί από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και από σαφείς επεξηγήσεις στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μία "ειδική περίπτωση".

"Μία τέτοια κίνηση πιθανότατα θα δημιουργούσε μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης από ότι μια σειρά πακέτων στήριξης που αποτελούν προσωρινή λύση μετά από μία αδέξια κρατική κατάρρευση. Δεν είναι αργά για να συμφωνήσει η ΕΚΤ ότι την φωτιά την πολεμάς με φωτιά", σημειώνει η στήλη "LEX".