Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Οι όροι που θέτουν οι μνηστήρες

Το τι ακριβώς προτίθεται να πουλήσει η κυβέρνηση και με τι όρους αναμένουν οι επενδυτές για να εκδηλώσουν ή να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για τις αποκρατικοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον υπάρχει. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της Εurobank τα δυνητικά έσοδα του Δημοσίου από αποκρατικοποιήσεις μπορεί να ανέλθουν ακόμη και σε 66 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από το ενδεικτικό ποσό των 50 δισ. ευρώ που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση.





Πηγές κοντά στους ξένους συμβούλους θεωρούν ότι ορισμένες εταιρείες, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να προσέλκυαν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αν η διαδικασία πώλησης συνοδευόταν από μία μεγαλύτερη εποπτεία από το εξωτερικό.

Σε πρώτη φάση, στην αγορά εκτιμούν ευρέως ότι η Deutsche Τelekom θα αγοράσει επιπλέον ποσοστό στον ΟΤΕ (πέραν του 10% του δικαιώματος πώλησης), εάν η κυβέρνηση δεχθεί αλλαγές στο καθεστώς μονιμότητας στην εταιρεία και εγγυηθεί ένα πιο φιλικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία. Μια άλλη γερμανική εταιρεία, η Fraport, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, εξετάζει επίσης την είσοδό της στο Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» εάν το Δημόσιο πουλήσει το ποσοστό του.

Αν και τα πάντα θα κριθούν με βάση το «τι πουλάς και με τι όρους», μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει σήμερα για τα λεγόμενα φιλέτα στους κλάδους ύδρευσης (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ όπου έχει καταγραφεί ενδιαφέρον από τους ΓάλλουςSuez και Veolia Εnvironnement), ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), λιμανιών (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ), ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το ΤΤ το οποίο διαθέτει 5,2 δισ. ευρώ ομόλογα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που αποτρέπει ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο μετοχικό του κεφάλαιο (Εθνική, Εurobank, Μarfin Ρopular Βank) να εκδηλώσουν άμεσο ενδιαφέρον για μεγαλύτερο ποσοστό.

Η πώληση μεριδίου του ΟΠΑΠ ήδη συναντά πολλές αντιδράσεις αλλά θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον μια και η εταιρεία διατηρεί ισχυρή κερδοφορία, έχει μηδενικό δανεισμό και ισχυρό ταμείο, ενώ μεγάλες αντιδράσεις συγκεντρώνει η πώληση μεριδίου 17% της ΔΕΗ προς το τέλος του 2012. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ πάντως θα μπορούσε να εκτιναχθεί και μεγάλοι ευρωπαϊκοί παίκτες θα εκδήλωναν ενδιάφερον για την εταιρεία αν η κυβέρνηση πουλούσε το μάνατζμεντ. Σε δύο χρόνια από σήμερα αναμένεται να πουληθεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η συμμετοχή του Δημοσίου στην Αγροτική, καθώς η τράπεζα στη σημερινή της κατάσταση δεν θα προσέλκυε κανέναν σοβαρό αγοραστή.

Εκτός ΧΑ μεγάλο ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει σίγουρα η πώληση μεριδίου στη ΔΕΠΑ, μια εταιρεία με καθαρά κέρδη 90 εκατ. ευρώ για το 2010 που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην ανερχόμενη αγορά του φυσικού αερίου και των ΕΛΤΑ, ειδικά αν παραταθεί το μονοπώλιό τους για κάποια χρόνια ακόμη. Δεν είναι βέβαιο επίσης υπό ποιες συνθήκες θα βρεθούν αγοραστές για μακροχρόνια ζημιογόνες εταιρείες όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΛΒΟ.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να είναι πάντως πιο επιθετικό όσον αφορά τον στόχο εσόδων για το 2011 (3,5-5 δισ. ευρώ) καθώς περιλαμβάνει την πώληση μεριδίων σε ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λιμάνια, ΕΥΑΘ, ΟΔΙΕ, ΔΕΠΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο Πάρνηθας, κρατικά λαχεία, αλλά και την επέκταση συμβάσεων παραχώρησης (ΟΠΑΠ, ΔΑΑ) καθώς και την πώληση αδειών κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον έσοδα 4-6 δισ. ευρώ αναμένονται το 2012 από την ιδιωτικοποίηση των ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και από τη δημιουργία και μετέπειτα παραχώρηση εταιρειών ειδικού σκοπού (SΡVs).
ΤΟ ΒΗΜΑ