Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ο Μάριο Ντράγκι το φαβορί για την ΕΚΤ

Ως τον επικρατέστερο, μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του διοικητή της ΕΚΤ, θεωρούν αναλυτές και ευρωπαϊκός Τύπος, το Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Μάριο Ντράγκι, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας από το Δεκέμβριο του 2005







 θεωρείται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν θα συμπληρωθεί η 8ετής θητεία του τελευταίου.
 
Μετά την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από τη Γαλλία, την Ισπανία και μία σειρά από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, απομένει ουσιαστικά μόνο η στήριξη από τη Γερμανία τον επόμενο μήνα, ώστε να είναι και τυπικά ο διάδοχος του κ. Τρισέ, επισημαίνει σειρά δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ (Bild), η οποία είχε ταχθεί κατά του κ. Ντράγκι, όταν ο Γερμανός συνυποψήφιός του κ. Άξελ Βέμπερ αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την κούρσα της διαδοχής πριν από λίγους μήνες, σημείωνε σε δημοσίευμά της την περασμένη Παρασκευή ότι και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα δώσει την έγκρισή της για τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη. Ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ επέμεινε ότι η απόφαση για τον νέο επικεφαλής της ΕΚΤ θα ληφθεί τον Ιούνιο, αλλά είναι φανερό ότι είναι απίθανο πλέον να ανακοπεί η μετακόμιση του Μάριο Ντράγκι από τη Ρώμη στη Φρανκφούρτη, σε μία από τις περισσότερο ισχυρές θέσεις στον κόσμο.

Σύμφωνα με αναλύσεις στο διεθνή τύπο, ο ίδιος ο κ. Ντράγκι φρόντισε να γίνει συμπαθής στη Γερμανία, με δηλώσεις του ότι θα επιδιώξει σθεναρά τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη. Η σταθερότητα των τιμών είναι η βασική προτεραιότητα για τους Γερμανούς.

Όπως δήλωσε ο κ. Μίκαελ Μάιστερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της κυρίας Μέρκελ, την περασμένη εβδομάδα στο πρακτορείο Ρόιτερ, «ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι μία προσωπικότητα που θα τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και της σταθερότητας των τιμών».

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε, λοιπόν, στις 13 Απριλίου ότι «η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη τις νέες πληθωριστικές εντάσεις που προκαλούνται από τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων και ενέργειας», υπονοώντας ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις στα επιτόκια μετά την κίνηση που έγινε τον Απρίλιο, με την αύξηση του βασικού επιτοκίου της στο 1,25% από το 1%.

Και αυτό, ενώ ο κ. Τρισέ ήταν περισσότερο φειδωλός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η αύξηση του επιτοκίου τον Απρίλιο δεν σημαίνει αναγκαστικά την αρχή μίας σειράς νέων αυξήσεων.

Οι αλλαγές στη σύνθεση της ΕΚΤ δεν θα περιοριστούν στη διαδοχή του κ. Τρισέ από τον κ. Ντράγκι, καθώς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, προβλέπεται να αλλάξει φέτος το ένα τρίτο του 23μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Ο κ. Ντράγκι, τον οποίο οι ιταλικές εφημερίδες αποκαλούν «σούπερ Μάριο» από την περίοδο της επιτυχημένης θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών, διαμόρφωσε το προφίλ του πιο αναγνωρισμένου διεθνώς οικονομολόγου της Ιταλίας. Συνδύασε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, την οποία δεν είχε ο κ. Τρισέ, με τη θητεία του σε θέσεις άσκησης τραπεζικής και οικονομικής πολιτικής. Την δεκαετία του '90 συνέβαλε στην ένταξη της Ιταλίας στην ΟΝΕ, παρά το πρόβλημα υψηλού χρέους που είχε η χώρα. Από το 2005 ανέλαβε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Forum), του οργανισμού για την εποπτεία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την περίοδο από το 2002 έως το 2005, διετέλεσε αντιπρόεδρος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

www.kathimerini.gr