
Στα τέλη του 2010, περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν τις ειδήσεις από το Internet παρά από τον κλασσικό έντυπο Τύπο, όπου φυσικά ξοδεύονται και τα περισσότερα χρήματα για διαφήμιση.
Σε έρευνες του Ινστιτούτου Poynter, το 34% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προτίμησαν τον ηλεκτρονικό τύπο τις τελευταίες 24 ώρες ( σε αντίθεση με ποσοστό 31% που παρέμεινε στην κλασσική εφημερίδα), και 41% είπε ότι χρησιμοποιεί περισσότερο τον ηλεκτρονικό τύπο (δηλ. ποσοστό 10% μεγαλύτερο από αυτό που προτιμά την εφημερίδα.)
Φυσικά τα πρωτεία κατέχουν οι ηλικίες μεταξύ 18 και 29 ετών, οι οποίες έχουν το Internet σαν κύρια ειδησεογραφική πηγή σε ποσοστό 65%.

Η ετήσια αναφορά του Poynter για την κατάσταση των Μ.Μ.Ε. (State of the Media) ανέδειξε το Internet στη δεύτερη πιο δημοφιλή πηγή ειδήσεων με πρώτη την τηλεόραση. Η τηλεόραση εμφανίζει επίσης και μεγαλύτερα κέρδη.
Η ηλεκτρονική δημοσιογραφία είναι το μόνο μέσο που μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου. Τα υπόλοιπα από το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση μέχρι τις εφημερίδες και τα περιοδικά έχασαν σε κοινό.
Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το κοινό του έντυπου Τύπου συρρικνώνεται. Μόλις 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενημερώνεται από εφημερίδα (ηλεκτρονική ή όχι), δηλ. μια πτώση του 12% από το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης πενταετίας.
Η προηγούμενη χρονιά σηματοδοτεί την αύξηση της ηλεκτρονικής διαφήμισης έναντι της έντυπης. Το ποσοστό ανέρχεται στο 13,9% μεταξύ των ετών 2009 και 2010 για να φτάσει στο συνολικό ποσό των 25,8 δισ. δολαρίων.
Παρακολουθούμε την επίπτωση του Internet στη δημοσιογραφία εδώ και αρκετό καιρό -- πως το Internet επηρεάζει τις εφημερίδες και πως διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επιλέγει να ενημερωθεί. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Poynter μας ξυπνούν νοσταλγία για ένα παρελθόν που αργοσβήνει. Σύμφωνα με τους New York Times η έντυπη ενημέρωση έχει μια σταθερά καθοδική πορεία, ώστε σε μερικά χρόνια να αποτελεί αντικείμενο συλλογής όπως είναι σήμερα οι δίσκοι βινυλίου.
Προς το παρόν, συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά. Όλο και περισσότερος κόσμος ενημερώνεται από τις κινητές του συσκευές (τηλέφωνα ή ταμπλέτες). Και η όλο και αυξανόμενη προσφορά τέτοιων συσκευών αλλά και του σχετικού λογισμικού θα δημιουργήσει μια νέα γενιά η οποία θα βλέπει τη σημερινή εποχή σαν … φτωχό συγγενή.