Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Cine Cults : Donnie Darko

Υπόθεση: Ο Donnie Darko είναι ένας πανέξυπνος νεαρός, με ζωηρή φαντασία και ωριμότητα εντυπωσιακή για την ηλικία του. Έχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα: τον Frank, ένα πλάσμα, που αν και είναι γέννημα της φαντασίας του, τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί σαν να ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Σύντομα, ο Frank θα αποκαλύψει στον Donnie ένα μακάβριο, σκοτεινό κόσμο γεμάτο φοβερά μυστικά και οφθαλμαπάτες.

Donnie: Why do you wear that stupid bunny suit? 
........
Frank: Why are you wearing that stupid man suit?


Κριτική: Και μόνο το γεγονός ότι αυτή η ταινία προσπέρασε τις σκοτεινές αίθουσες για να έρθει να στοιχειώσει κατευθείαν τα σαλόνια μας δίνει σε αυτό το DVD βαρύνουσα σημασία. Γιατί είναι τέτοιο το πνευματικό φορτίο του εν λόγω δημιουργήματος που καθηλώνει το βλέμμα στις σκοτεινές εικόνες του και την ψυχή στα παρανοϊκά νοήματά του. Από την αρχή ακροβατεί στα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας, επιλέγοντας έναν ενδιάμεσο δρόμο για να ακονίσει με τις σκέψεις του ένα μαχαίρι, το οποίο μου έμπηξε στην καρδιά στο συγκλονιστικό του τέλος.


Η μελαγχολία θα ξεχυθεί και θα συνεπάρει τη διάθεσή σου, ενώ η ανατριχίλα δεν θα σε εγκαταλείψει παρά μόνο μετά από το πέρας των τίτλων τέλους. Ιδιαίτερο σε μορφή, ιδέες και συναισθήματα, σαν τον πρωταγωνιστή του, θα συνδυάσει ευφυώς την επιστημονική φαντασία με το ψυχόδραμα. Τις χωροχρονικές έννοιες και θεωρίες, τις αναζητήσεις για το Θεό και τη σημασία των συμπτώσεων διαδέχονται η κοινωνική καταπίεση, τα πρότυπα και ο εφιάλτης της εφηβείας και όλα μαζί στροβιλίζονται στον αέρα ενός πανέξυπνου σεναρίου υπό τον ρυθμό μιας εξαιρετικής σκηνοθεσίας. Όλα βρίσκουν τη θέση τους και το μόνο που μένει στους νικημένους ενδοιασμούς μου για την ποιότητα του έργου είναι να αποσυρθούν για να πεθάνουν μόνοι τους.


Όλοι πεθαίνουμε μόνοι και αυτό είναι εξαιρετικά επώδυνο ψιθυρίζει ένας απεγνωσμένος Jake Gyllenhaal, έχοντας βυθιστεί ολότελα στον κόσμο του Donnie Darko και παραδίδοντας μια συγκλονιστική ερμηνεία. Ακόμα και το πρόσωπό του αποκτά την κατάλληλη τρέλα, μελαγχολία και απόγνωση… Αλλά και το πλήθος των εξαιρετικά ενδιαφερόντων δευτερευόντων χαρακτήρων ερμηνεύεται όπως θα έπρεπε.


Έτσι οι γονείς του Donnie ανησυχούν για τον γιο τους, η Drew Barrymore είναι επαναστάτρια και ο Patrick Swayze πολύ σπαστικός. Η προσεκτική επιλογή της μουσικής αποτελεί την τελευταία και καθοριστική πινελιά. Ειδική μνεία αξίζει σε καθένα ξεχωριστά από τα τραγούδια που εντείνουν τον ήδη φορτωμένο συναισθηματισμό. Δεν ξέρω τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Evil Dead του Sam Raimy (ταινία που αναφέρεται στο έργο), αλλά με τον κινηματογράφο έχουν σίγουρα σχέση αριστουργήματος!


Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Η ικανοποιητική ποιότητα εικόνας (Fullscreen 4:3) και ήχου δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να χωρέσουν όλα όσα κουβαλά μέσα του αυτό το κομψοτέχνημα. Πόσο μάλλον όταν όλα τα extras περιορίζονται σε βιογραφικά συντελεστών (ενδιαφέροντα παρόλα αυτά) και ελληνικούς υπότιτλους (ναι είναι τέτοια η ένδεια των extras που θεωρώ και τους υπότιτλους μέρος τους).

cine.gr