Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η Ευρώπη της ΄΄χλιδής΄΄

Μια… παρέλαση εκατομμυρίων ευρώ έγινε στην Ευρώπη στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Η ακριβότερη μεταγραφή για το 2011 ήταν και αυτή που έγινε τελευταία χρονικά, με τον Φερνάντο Τόρες της Λίβερπουλ να μετακινείται στην Τσέλσι έναντι 58 εκατ. ευρώ λίγο πριν εκπνεύσει η περίοδος των μεταγραφών.


Στο νησί πάντως, και πιο συγκεκριμένα στο Λίβερπουλ, πραγματοποιήθηκαν τα πιο πολυδάπανα «πάρε-δώσε», καθώς πριν από την παραχώρηση του Ισπανού επιθετικού, η διοίκηση των «ρεντς» είχε φροντίσει να ενισχύσει την επιθετική γραμμή της ομάδας με την απόκτηση του Λουίς Σουάρεζ (που «έβγαλε μάτια» με την Εθνική Ουρουγουάης στο πρόσφατο Μουντιάλ) από τον Άγιαξ έναντι 27 εκατ. ευρώ αλλά και του Άντι Κάρολ από τη Νιουκάστλ, με τον 22χρονο Αγγλο επιθετικό να έρχεται στο Άνφιλντ για 40 εκατ. ευρώ!
Aπό... λεφτά άλλο τίποτα στο νησί!
Από τη μεριά της η Τσέλσι που κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της τον παγκόσμιο πρωταθλητή με τα χρώματα της Ισπανίας, Τόρες, έκανε άλλη μία σημαντική μεταγραφική κίνηση, καθώς απέκτησε από την Μπενφίκα έναντι 25 εκατ. ευρώ τον Νταβίντ Λουίζ θωρακίζοντας έτσι την αμυντική της διάταξη. Κατά τα άλλα, αίσθηση προκάλεσε στη Βρετανία η μεταγραφή του Έντιν Τζέκο από τη Βόλφσμπουργκ στη Μάντσεστερ Σίτι, με τους Άραβες ιδιοκτήτες των «πολιτών» να δαπανούν περί τα 31 εκατ. ευρώ για να ντύσουν στα μπλε τον Βόσνιο στράικερ. Τέλος, αρκετά αξιόλογη προσθήκη ήταν και αυτή του Στίβεν Πιέναρ από την Τότεναμ, η οποία πήρε τον Νοτιοαφρικανό άσο από την Έβερτον έναντι 4 εκατ. ευρώ.
Από κοντά και οι Ιταλοί!
Κι αν στην Αγγλία μπορούν να… υπερηφανεύονται πως πραγματοποίησαν τις πιο σημαντικές και παράλληλα ακριβές μεταγραφές, στη γειτονική μας Ιταλία έχουν τη δυνατότητα να πουν πως έρχονται δεύτεροι σε αυτή την άτυπη μεταγραφική κόντρα, καθώς και στη Serie A υπήρξαν αξιοσημείωτες προσθαφαιρέσεις στα ρόστερ των ομάδων. Ξεκινώντας από την πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου Ίντερ, ξεχωρίζει η απόκτηση του Πατζίνι από τη Σαμπντόρια, με το κόστος της μεταγραφής να ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ.
Από τη μεριά της η Μίλαν πραγματοποίησε τρεις αξιοσημείωτες μεταγραφές. Η μία –και τελευταία χρονικά– έχει να κάνει με την απόκτηση του επί χρόνια άσου της Γιουβέντους, Νίκολα Λεγκροτάλιε. Σημαντική ήταν και η μετακίνηση του Αντόνιο Κασάνο από τη Γένοβα στο Μιλάνο, καθώς και η ενίσχυση της μεσαίας γραμμής των «ροσονέρι» με τον Φαν Μπόμελ της Μπάγερν Μονάχου. Τέλος, η Γιουβέντους προχώρησε σε διπλή ιταλική μεταγραφική ενίσχυση αποκτώντας τον διεθνή με τη «σκουάντρα ατζούρα» αμυντικό Αντρέα Μπαρτζάλι από τη Βόλφσμπουργκ, αλλά και τον πάντα υπολογίσιμο στράικερ Λούκα Τόνι.
Ενίσχυση από... Αφρική για Ρεάλ!
Στην Ισπανία, ξεχώρισε κυρίως η απόκτηση του Τογκολέζου Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ από τη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι του ποσού των 17 εκατ. ευρώ. Ο 26χρονος επιθετικός μετακινήθηκε στη «βασίλισσα» από τη Σίτι με στόχο να ενισχύσει τη γραμμή κρούσης των «μερένχες». Από τη μεριά της η Μπαρτσελόνα δεν δείχνει να χρειάζεται και πολλές μεταγραφές και η μόνη προσθήκη που έκανε ήταν αυτή του Ιμπραΐμ Αφελάι από την Αϊντχόφεν, για να προσθέσει μία ακόμη λύση στο χώρο του κέντρου. Τέλος, αξιόλογη ήταν και η κίνηση της Σεβίλλης να αποκτήσει τον Ιβάν Ράκιτιτς από τη Σάλκε με 2 εκατ. ευρώ.
Στη Γερμανία δεν υπήρξε ιδιαίτερη μεταγραφική κίνηση και η μόνη αξιόλογη προσθήκη που κάνει τη διαφορά είναι αυτή του Λουίς Γκουστάβο, με την Μπαγερν να αποκτά τα δικαιώματα του παίκτη από τη Χόφενχαϊμ έναντι 15 εκατ. ευρώ. Πάντως από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα αξίζει να αναφέρουμε την ενίσχυση της τουρκικής Μπεσικτάς με την απόκτηση των Ούγκο Αλμέιδα και Σιμάο από Βέρντερ Βρέμης και Ατλέτικο αντίστοιχα.

gazzetta.gr

Δείτε το Top-5 των πιο ακριβών μεταγραφών (σε εκατ. ευρώ)
1. Φερνάντο Τόρες Τσέλσι 58
2. Άντι Κάρολ Λίβερπουλ 40
3. Έντιν Τζέκο Μάντσεστερ Σίτι 31
4. Λουίς Σουάρεζ Λίβερπουλ 27
5. Νταβίντ Λουίζ Τσέλσι 25